1 min read

Pengajaran kejatuhan Empayar Nokia dimana silapnya

This post has already been read 1045 times!

Nokia, yang pernah menjadi jenama dominan dalam pasaran telefon bimbit dunia, bergelut untuk menyesuaikan diri apabila telefon pintar menjadi lebih popular dan akhirnya kehilangan bahagian pasaran kepada pesaing seperti Apple dan Samsung.

Kita boleh belajar banyak pengalaman negatif dan kegagalan model perniagaan Nokia. Walaupun pernah menguasai pasaran telefon mudah alih, kegagalan Nokia menjadi peringatan tentang kepentingan untuk terus mendahului trend industri dan terus berinovasi untuk kekal berdaya saing.

Ia adalah Oktober 1998, dan Nokia adalah peneraju industri dalam jualan telefon mudah alih di seluruh dunia. Sejak awal industri telefon bimbit, Nokia telah sinonim dengan kejayaan perniagaan dan produk berkualiti. Telefon jenama Nokia terkenal di seluruh dunia, meliputi harga rendah hingga mewah untuk memastikan kepuasan pelanggan.

Menjelang tahun 1999, keuntungan syarikat telah mencecah $4 bilion. Nampaknya mereka tidak boleh melakukan kesalahan. Malah pada Jun 2007, apabila Apple memperkenalkan iPhone pertama, Nokia masih mengekalkan 50% daripada asas pelanggan.

Untuk masa yang lama, kepimpinan mudanya memimpin jenama itu kepada kejayaan melalui sokongan pelanggan setia dan perniagaan berulang.

Tetapi pada tahun 2010, keadaan berubah menjadi lebih buruk… Hanya enam tahun yang diperlukan untuk Nokia kehilangan kira-kira 90% daripada nilai pasarannya, dan syarikat itu gagal pulih.

Sejarah Nokia hanya berfungsi untuk membuktikan bahawa tiada perniagaan yang akan kekal, terutamanya dalam menghadapi saingan kemajuan teknologi dan perubahan citarasa pelanggan. Apakah beberapa kesilapan kritikal mereka?

Kepimpinan yang sombong, tidak peka kepada teknologi baru , dan menawarkan aplikasi kurang menarik adalah 3 kesilapan yang menyebabkan kejatuhan Nokia.

Mereka mengabaikan maklum balas pelanggan, kehilangan sokongan pelanggan, gagal bersaing dengan perkhidmatan dan teknologi yang berkembang.

Baca Juga   Kenapa banyak botol air di bumbung rumah perkampungan Filipina

Nokia gagal menyesuaikan diri dengan perubahan citarasa pengguna. Selepas Apple memperkenalkan telefon pintarnya yang menghidang aplikasi menarik lebih baik daripada Nokia.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.