2 mins read

Kepintaran bukan ukuran kebahagiaan Kim Ung Yong manusia Paling Pintar Di Dunia

This post has already been read 2320 times!

Kim Ung Yong Dilahirkan pada tahun 1962, di Korea Selatan

Perjalanan daripada luar biasa kepada luar biasa. Pada tahun 2014, Kim Ung Yong memenuhi impian lamanya apabila dia dilantik profesor sepenuh masa di Universiti Shinhan di Wilayah Gyeonggi.

Kim dilabel “genius yang gagal” kerana meninggalkan profession di NASA, dan kembali ke kampung halamannya di Korea Selatan.

Kim Ung Yong telah menunjukkan tanda-tanda kecerdasan luar biasa sejak dia berumur setahun. Pada usia itu, dia sudah mempelajari abjad Korea, serta 1,000 aksara Cina daripada puisi Cina sejak abad ke-6!

Kim Ung Yong pada usia 7 tahun

Pada usia tiga tahun, Kim Ung Yong mampu menyelesaikan masalah kalkulus, dan pada usia lima tahun, dia sudah menguasai lima bahasa- Korea, Inggeris, Perancis, Jerman dan Jepun. Pada masa ini, dia muncul di FujiTV di Jepun dan menarik perhatian ramai dengan mempamerkan kepintarannya.

Kim Ung Yong di Fuji TV pada tahun 1969

Menurut laporan, dia bekerja di NASA pada usia lapan tahun, dan pada tahun 1978, namanya dicatatkan dalam Guinness Book Of World Records untuk IQ tertinggi pada 210.

Sementara kerjayanya sebagai seorang genius akademik melonjak kepada ketinggian yang belum pernah dicapai oleh orang lain, Kim Ung Yong memutuskan untuk kembali ke Korea Selatan pada tahun 1978 dan memutuskan untuk melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Chungbuk di mana beliau memperoleh Ph.D. dalam kejuruteraan awam.

Sebab di sebalik keputusan ini adalah tekanan yang semakin meningkat dengan kehidupan seorang genius. Menurut Kim, dia terlepas banyak perkara dalam hidup sambil cemerlang dalam akademik.

Dia menghabiskan hari-harinya dengan akademik dan tidak berpeluang menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.

Pada masa itu, saya menjalani hidup saya seperti mesin ― Saya bangun, menyelesaikan persamaan harian yang ditetapkan, makan, tidur, dan sebagainya. Saya benar-benar tidak tahu apa yang saya lakukan, dan saya kesepian dan tidak mempunyai kawan… — Kim Ung Yong Jadi, dia meninggalkan kehidupan itu untuk mengejar identitinya sendiri dan kehidupan normal bersama keluarga dan rakan-rakannya.

Baca Juga   Minyak kelapa dara untuk dapat otak genius

Walaupun media melabelnya sebagai “genius yang gagal”, Kim tidak menyesal dengan keputusannya. Dalam masyarakat yang meletakkan kecerdasan akademik sebagai tumpuan, dia bertegas bahawa IQ yang tinggi sebenarnya tidak menentukan apa-apa tentang watak seseorang.

Masyarakat tidak seharusnya menilai sesiapa sahaja dengan melihat sudut kepintaran semata— setiap orang mempunyai tahap pembelajaran, harapan, bakat dan impian yang berbeza dan kita harus menghormatinya.

Kim Ung Yong Walaupun digelar sebagai contoh yang tidak baik untuk kanak-kanak, Kim dengan bangganya menyatakan, “Saya menganggap hidup saya berjaya ― tidak ramai orang yang melakukan apa yang mereka mahu lakukan, tetapi saya melakukannya. Itulah yang anda panggil kejayaan, apa lagi yang anda panggil kehidupan yang bahagia?

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.