1 min read

Mekanik maut selepas disedut enjin pesawat Boeing

This post has already been read 203 times!

Mekanik maut selepas disedut menggunakan enjin pesawat Boeing di Lapangan Terbang Chabahar Konarak

Seorang mekanik terbunuh selepas tersedut ke dalam enjin pesawat Boeing yang sedang berjalan semasa penyelenggaraan rutin bekerja pada hari Rabu lalu

Abolfazl Amiri, seorang mekanik lapangan terbang tempatan, telah diseret ke dalam enjin pesawat CFM56-3 yang sedang berjalan yang dengan cepat terbakar di Lapangan Terbang Chabahar Konarak di selatan Iran.

Dipercayai Amiri kembali ke enjin sebelah kanan untuk mengambil alat yang tertinggal selepas siap melakukan kerja-kerja penyelenggaraan pada Varesh Airlines Boeing 737-500 yang berusia 26 tahun.

Pesawat Boeing itu, yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan domestik Iran itu, telah mendarat di Charbahar dari Tehran pada 7.15 pagi dengan semua penumpang dan anak kapal dipindahkan sebelum Amiri memulakan kerja baikpulih.

Ketika kejadian tragis itu, enjin telah dihidupkan untuk ujian dijalankan dengan penutup penutup terbuka dan kawasan keselamatan disediakan di sekeliling enjin – selaras dengan prosedur keselamatan standard.

Mayat Amiri ditemui di tempat kejadian selepas perkhidmatan kecemasan lapangan terbang dan bomba tiba dan memadamkan enjin yang terbakar dengan air,

Pihak berkuasa penerbangan Iran telah melancarkan siasatan ke atas kemalangan maut itu.

Ini bukan insiden maut pertama yang melibatkan enjin pesawat tahun ini. Pada bulan Mei, seorang terbunuh selepas terjatuh ke dalam enjin pesawat KLM yang akan berlepas dari Lapangan Terbang Schiphol di Amsterdam.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Wang STR fasa 3 diagih sebelum Aidiladha 2023