Teknologi baru IoT bakal memasuki pasaran dalam tempoh 1-2 tahun lagi

This post has already been read 110 times!

IoT, atau Internet of Things, merujuk kepada rangkaian objek fizikal atau “barang” yang dilengkapi dengan sensor, perisian, dan teknologi lain untuk mengumpul dan bertukar data dengan peranti dan sistem lain melalui internet.

Objek ini boleh menjadi barang-barang harian seperti peralatan elektrik, kenderaan, peranti pakai, atau mesin industri.

Komponen utama IoT termasuk:

1. Sensor dan Aktuator: Peranti-peranti ini mengumpul data dari dunia fizikal (contohnya, suhu, kelembapan, pergerakan) dan juga boleh melakukan tindakan (contohnya, menyalakan lampu, mengawal termostat).

2. Kemudahan Penghubungan: Peranti IoT dihubungkan ke internet atau rangkaian lain, membolehkan mereka menghantar dan menerima data. Protokol komunikasi biasa termasuk Wi-Fi, Bluetooth, rangkaian selular, dan pilihan berkuasa rendah seperti LoRaWAN.

3. Pemprosesan Data: Data yang dikumpul sering dihantar ke pelayan berdasarkan awan untuk diproses dan dianalisis. Data ini boleh disimpan, dianalisis, dan diambil tindakan dalam masa sebenar.

4. Antara Muka Pengguna: Pengguna boleh berinteraksi dengan peranti IoT melalui aplikasi mudah alih, papan pemuka web, atau pembantu suara untuk mengawal dan memantau mereka dari jauh.

5. Keselamatan: Memastikan keselamatan peranti IoT dan data yang mereka kumpul adalah penting untuk melindungi daripada ancaman siber dan pelanggaran.

IoT mempunyai pelbagai aplikasi di pelbagai industri, seperti rumah pintar, penjagaan kesihatan, pertanian, pengangkutan, pengilangan, dan banyak lagi. Ia membolehkan automasi, pemantauan jarak jauh, pembuatan keputusan berdasarkan data, dan peningkatan kecekapan dalam pelbagai domain.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Inovasi Barnacle ganti Pengunci Roda Motokar parkir merata