7 Permainan Video Mampu Tingkatkan Kepintaran Matematik

This post has already been read 166 times!


Kaedah pembelajaran matematik sentiasa berubah mengikut peredaran zaman.

Kajian menunjukkan, secara purata, peningkatan 49 hingga 83% dalam kemahiran matematik hasik daripada bermain permainan pembelajaran berasaskan matematik dalam talian.

Berikut disenaraikan permainan matematik berpotensi

1. Tami’s Tower dibangunkan oleh Pusat Pendidikan Sains Smithsonian, ialah permainan kecil yang hebat untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Idea permainan ini adalah untuk membantu Tami (tamarin singa emas) mendapat makanan dengan membina menara. Bunyi cukup mudah, tetapi anda perlu menentang bukan sahaja graviti tetapi haiwan nakal lain yang cuba menghalang usaha Tami. Permainan ini akan mengajar pemain tentang beberapa asas matematik, fizik dan prinsip kejuruteraan, dan, sejujurnya, yang sangat menyeronokkan.

Seperti yang anda duga, permainan pendidikan ini telah dibina untuk membantu pelajar teknik penyelesaian kepada masalah menggunakan prinsip asas reka bentuk kejuruteraan.

2. Prodigy ialah permainan pertempuran berasaskan matematik. Prodigy ialah permainan komputer matematik untuk menghiburkan kanak-kanak dan mengajar mereka kemahiran asas matematik. Permainan ini sesuai untuk aktiviti matematik berasaskan rumah dan bilik darjah.

Permainan ini banyak meminjam teknik seperti Pokemon untuk memastikan pemain terlibat dan mencabar mereka untuk meningkatkan pengetahuan dan keupayaan matematik mereka. Setiap pemain terlibat dalam pertempuran dengan watak dalam permainan dan mesti menyelesaikan satu set soalan matematik untuk mengalahkan musuh. Guru juga boleh menyesuaikan set soalan untuk menyelaraskannya dengan bahan kelas mereka.

Permainan ini juga menggabungkan pembelajaran adaptif dan pengajaran yang berbeza untuk menyesuaikan kandungan bergantung pada kebolehan pelajar.

3. Sudoku ialah permainan klasik. Jika anda tidak pernah memainkannya sebelum ini, Sudoku ialah teka-teki penempatan nombor berasaskan logik gabungan.

Baca Juga   10 Negara Taraf Kecerdasan Terbaik Dunia data 2019 dan 2021

Penciptaan telefon pintar telah membolehkan permainan itu tersebar dengan lebih meluas.

4. Simulator Graviti adalah sangat menyeronokkan

Simulator Graviti ialah permainan yang direka untuk membolehkan anda mengawal kuasa asas alam semesta.

Dengan mengubah parameter tertentu, anda boleh menyaksikan graviti berpusing di hadapan mata anda. Lancarkan bintang dan planet, dan saksikan corak graviti terungkap. Bahagian kon, lingkaran menari, spirograf, dan banyak kekacauan yang teruk akan muncul di hadapan mata anda. Anda juga boleh bermain-main dengan fizik asas permainan juga. Malah terdapat togol Relativiti Am yang membolehkan anda melihat kesan jisim pada ruang-masa.

Apakah alam semesta yang aneh dan menarik yang boleh anda cipta dengan bermain dengan undang-undang fizik? Anda boleh menyimpan Alam Semesta anda pada bila-bila masa dan berkongsi dengan rakan anda juga.

5. Mathmateer membolehkan anda membina roket dengan matematik

Mathmateer ialah permainan berasaskan matematik peranti pintar yang hebat yang sesuai untuk mengajar matematik dengan cara yang menarik. Ia adalah bayar untuk bermain tetapi bayaran yang kecil pastinya berbaloi.

Permainan pembelajaran matematik yang sangat baik ini telah lama dipanggil sebagai salah satu permainan terbaik untuk kanak-kanak untuk mengajar matematik. Ia termasuk sekitar 56 misi unik yang memerlukan pemain menyelesaikan masalah matematik untuk membina dan melancarkan roket mereka sendiri.

“Setiap misi mempunyai objek boleh sentuh terapung di angkasa, termasuk bintang, syiling, jam, bentuk 3D dan juga piza! Peroleh pingat gangsa, perak atau emas dan juga cuba untuk mengalahkan skor tinggi anda. Misi berkisar dalam kesukaran daripada nombor genap/ganjil sehingga ke akar umbi, jadi anak-anak dan ibu bapa mereka akan menikmati berjam-jam keseronokan sambil belajar matematik.

Baca Juga   Petua Motivasi Peningkat Semangat

6. Toon Math bagus untuk ahli matematik yang lebih muda

Toon Math ialah pengembaraan larian tanpa henti yang menyaksikan pemain menyelesaikan masalah matematik semasa mereka pergi.

Permainan ini direka untuk pelajar yang lebih muda tetapi semestinya meningkatkan kemahiran matematik mereka dalam masa yang singkat.

Toon Math Endless Run hadir untuk membantu anak anda menikmati pengalaman matematik yang hebat yang akan melengkapkan pelajaran yang dipelajarinya di sekolah.

Matlamat utama permainan ini adalah untuk menyelamatkan semua rakan anda yang telah diculik dan dibawa ke Bandar Halloween.

Anda mempunyai masa sehingga tengah malam untuk mendapatkan mereka semua sebelum mereka berubah menjadi orang-orangan sawah!

7. Math Land menggabungkan lanun dan matematik

Tiada yang lebih baik daripada matematik dan lanun. Itulah sebabnya Math Land mungkin merupakan permainan berasaskan matematik yang sempurna untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Permainan ini direka bentuk untuk menjadi cara yang menyeronokkan untuk mengembangkan dan mengukuhkan kemahiran berangka asas seperti jumlah, penolakan, pendaraban, pengisihan daripada nombor yang lebih tinggi kepada yang lebih rendah, bahagi dan nombor negatif.

Dalam permainan itu, lanun jahat bernama Max telah mencuri sejumlah permata suci dan meletakkan banyak perangkap dan halangan untuk mana-mana penyelamat yang ingin menjadi penyelamat.

Pemain mengambil peranan sebagai lanun lain, Ray, untuk membantu mencari dan menuntut semula permata untuk memulihkan keseimbangan kepada dunia.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.