Kapal layar kayu terbesar Fu Ning berlabuh di Melaka 1 Mei 2024

This post has already been read 2165 times!

Bernama melaporkan kapal layar kayu tradisional Cina terbesar di dunia berlabuh di Pelabuhan Tanjung Bruas Jeti di Melaka negeri Malaysia 1 Mei 2024. Kapal berukuran 41.6 meter (m) panjang, 12 m lebar dan mempunyai ketinggian tiang utama 29 m, akan berlabuh di pelabuhan ini selama kira-kira seminggu sebagai sebahagian daripada misi pemilik bot Lin Chang Jiu mengulangi kunjungan bersejarah Laksamana Cheng Ho.

Laksamana Cheng Ho memainkan peranan penting dalam dasar luar China pada Dinasti Ming dalam membina persahabatan, kedamaian dan perdagangan melalui misi diplomatiknya pada abad ke-15 termasuk bersama Kesultanan Melayu Melaka.

Kapal itu, yang memulakan pelayaran dari Huangpu di Guangzhou, China, pada 31 Jan, akan menyertai beberapa acara sempena Tahun Melawat Melaka 2024.

Dipasang dengan gabungan ketukangan tradisional dan teknologi moden, kapal yang diperbuat daripada kayu jati dan rosewood itu mempunyai bank kuasa onboard 300kwj daripada pengeluar bateri China CATL yang mampu menyokong keperluan elektrik kapal selama sebulan dengan sekali cas.

Kapal itu dibina oleh Fujian Hezhou Fuchuan Cultural Industry Development Co. sebagai komitmen Wilayah Fujian kepada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk memelihara “teknologi pembuatan petak kedap air Fuzhou.” Teknologi purba itu ialah teknik pembinaan kapal tradisional China yang berasal dari Fuzhou di wilayah Fujian dan telah termaktub dalam Senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO.

Berlabuh di Melaka

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   KEMBARA Agong KENALI BORNEO - HARI KE-6