This post has already been read 117 times!
Garam menghalang makanan daripada rosak kerana ia mewujudkan persekitaran yang tidak mesra untuk bakteria dan mikroorganisma lain berkembang.
Apabila garam ditambah kepada makanan, ia mengeluarkan lembapan melalui proses yang dipanggil osmosis, mewujudkan persekitaran yang kurang baik untuk mikroorganisma ini berkembang maju.
Selain itu, garam secara langsung boleh menghalang pertumbuhan jenis bakteria tertentu dengan mengubah proses selularnya.
Dengan menghalang pertumbuhan bakteria dan mikrob, garam bertindak sebagai pengawet semulajadi, membantu memanjangkan jangka hayat makanan dan mencegah kerosakan. Ia biasanya digunakan dalam pengawetan dan pengawetan daging, ikan, dan sayur-sayuran.
Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa garam harus digunakan dalam jumlah yang sekitar setengah sudu kerana garam yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.
Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.
George Stinney Jr. adalah orang termuda yang dijatuhi hukuman mati di Amerika Syarikat. Dia hanya…
Kereta Suspek sedang diperiksa Polis semalam menahan dua lelaki yang menceroboh Istana Negara, dengan sebilah…
Suspek utama yang menyerang Balai Polis Ulu Tiram Johor Baharu pada Jumaat 17 Mei 2024…
(Gambar Hiasan) KOTA TINGGI - Seorang lelaki warga emas berusia 68 tahun rugi hampir setengah…
Arab Saudi menasihatkan umat Islam supaya tidak terpedaya dengan iklan haji palsu di media sosial.…
Peguam memikul amanah menjunjung keluhuran perundangan namun mutakhir ini banyak kes peguam melakukan pecah amanah…