Pencair darah semula jadi yang ramai tidak mengetahui

This post has already been read 183 times!

Antikoagulan oral, atau ubat penipisan darah, digunakan secara meluas untuk mencegah dan merawat strok, serangan jantung dan pembekuan vena.

Antikoagulan, termasuk warfarin (Coumadin), dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) dan apixaban (Eliquis), berkesan dalam mencegah dan merawat pembekuan.

Pengambilan pencair darah yang berlebihan boleh menyebabkan pendarahan di bahagian lain badan anda termasuk otak.

Terdapat juga pencair darah semula jadi dari herba dan buah-buahan.


Sesetengah herba dan rempah ratus yang mengandungi salisilat (pencair darah semula jadi) termasuk lada cayenne, kayu manis, serbuk kari, dill, halia, likuoris, oregano, paprika, pudina, thyme dan kunyit.


Sementara itu buah-buahan juga boleh membantu dalam penipisan darah.


Terdapat beberapa spesies ikan yang boleh membantu dalam objektif anti pembekuan. Ia termasuk tuna albacore, ikan bilis, herring, trout tasik, makarel dan salmon.

Sebab yang lazim untuk ini adalah tahap asid lemak omega-3 yang tinggi.


Walaupun di atas bukanlah senarai lengkap terdapat makanan lain termasuk minyak kelapa, minyak zaitun, bawang putih dan bawang merah yang boleh menyumbang kepada objektif penipisan darah.


Penyelidikan Australia pada tahun 2004 mendapati bahawa individu yang minum secawan jus tomato sekali sehari selama tiga minggu menyaksikan pengurangan 27% dalam “kelekatan platelet”.

Kepentingan Pencair Darah
Adalah penting untuk mengetahui tentang pencairan darah semulajadi. Pencairan darah pada asasnya diperlukan dalam gangguan trombik di mana darah beku dengan mudah membawa kepada komplikasi yang serius. Walau bagaimanapun, dalam kes gangguan pendarahan seseorang mesti tahu bahan mana yang perlu dielakkan.


Penggunaan bahan tersebut, walaupun dalam kuantiti yang sederhana mesti dielakkan.

Keadaan pendarahan yang biasa adalah pendarahan hidung, pendarahan, hematuria dan lebihan pendarahan semasa haid pada wanita. Dengan kehadiran penipisan darah, pendarahan dalam keadaan ini mungkin tidak berhenti dan boleh menyebabkan masalah serius.

Baca Juga   Sinus atau resdung rawat dengan wap kayu manis


Pencair Darah Asli
Terdapat banyak herba dan rempah ratus yang berpotensi baik dalam mencairkan darah. Makanan ini tinggi dengan asid salisilik, vitamin E, asid lemak omega 3 (Omega-3 ialah salah satu penipisan darah semula jadi yang paling biasa diketahui; ia terdapat dalam minyak ikan) dan sesetengahnya mempunyai sifat antibiotik.


Menariknya, semua makanan yang kaya dengan vitamin E tidak selalunya mencairkan darah. Sebagai contoh, sesetengah sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli mengandungi jumlah vitamin K yang baik bersama-sama dengan vitamin E. Vitamin K membantu dalam pembentukan bekuan darah.


Herba yang kaya dengan aspirin (salisilat/asid salisilik) termasuk pudina, halia, paprika, daun kari dan serbuk kari, thyme, kayu manis, dill, oregano, kunyit dan likuoris. Halia, daun kari dan oregano adalah perasa yang paling biasa digunakan dalam penyediaan makanan segera. Mereka yang mengalami gangguan pendarahan mesti mengelakkan perasa ini.


Dalam kajian Australia halia telah menunjukkan kemampuan untuk menghalang pembentukan bekuan darah yang disebabkan oleh asid arakidonik (asid lemak tak tepu yang terdapat dalam membran pada manusia).


Semua buah-buahan dalam keluarga beri, termasuk strawberi, cranberi, dan beri biru adalah penipisan darah yang ketara. Oren, tangerin, ceri, kismis, prun, nanas dan tomato berfungsi dengan cara yang sama.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.