Kes Cabul wanita antara tertinggi di Jepun

This post has already been read 1941 times!

Ramai beranggapan Jepun negara selamat dari gangguan seksual. Keadaan sebenarnya mengejut ramai pihak. Sempena sambutan hari wanita Sedunia pada 9 Mac setiap tahun sewajarnya pelancong dan pelajar wanita mengambil perhatian perkara ini.

Di Jepun, perkhidmatan kereta api dan stesen  yang sesak di bandar-bandar besar seperti Tokyo, Osaka, Kanagawa, Saitama, dan Kobe adalah kawasan sasaran utama pencabul, terutamanya semasa waktu puncak.

Laporan Jabatan Polis Metropolitan Tokyo 2019 merekodkan sejumlah 1,780 kes meraba-raba atau cabul wanita  pada tahun tersebut.

Daripada jumlah ini, 45% berlaku di dalam kereta api dan 19% di stesen.

Namun, disebabkan oleh sifat jenayah yang tersembunyi dan kesukaran mangsa untuk membuat laporan, jumlah sebenar insiden cabul kehormatan dianggarkan jauh lebih tinggi.

Mangsa sering kali individu yang kelihatan pendiam, termasuk wanita dan pelajar yang sering bergerak seorang diri.

Dalam satu kajian pada tahun 2018, 70% wanita dan 32% lelaki melaporkan pengalaman gangguan seksual di dalam kereta api sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka, dan 50% gadis muda dalam seragam sekolah mengaku pernah mengalami gangguan seksual atau komen yang tidak senonoh semasa di tempat awam.Adalah penting untuk meningkatkan kesedaran tentang isu ini dan mengambil langkah-langkah untuk memastikan keselamatan semua orang. Jika anda pernah menghadapi perilaku sedemikian, pertimbangkan untuk melaporkannya kepada pihak berkuasa atau mencari bantuan dari penumpang lain.

Mari bersama-sama mencipta persekitaran yang lebih selamat untuk semua orang.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Ini dia Jalan keretapi terpanjang didunia