2 mins read

Enam Penjara Paling Mewah didunia

This post has already been read 2450 times!

Enam penjara paling mewah di seluruh dunia:

1) Penjara Bastoy, Norway: Penjara ini terletak di Pulau Bastoy di Islofjord, mempunyai kira-kira 100 banduan yang menikmati kemewahan seperti gelanggang tenis, menunggang kuda, memancing, dan berjemur di dalam kompleks penjara. Penjara itu juga mempunyai ladang untuk diusahakan oleh banduan,

2) HMP Addiewell, Scotland: Her Majesty’s Prison Addiewell di selatan Scotland ialah penjara pembelajaran yang ditetapkan, di mana setiap daripada 700 banduan menghabiskan 40 jam setiap minggu melakukan kerja pembinaan kemahiran yang produktif untuk membantu mereka beralih kembali kepada kehidupan awam sebaik sahaja mereka dibebaskan.

3) Otago Corrections Facility, New Zealand:Banduan disediakan tempat penginapan yang selesa untuk menghabiskan masa akhir hukuman mereka. Selain itu, mereka juga ditawarkan kelas dalam bidang kejuruteraan ringan, penternakan tenusu dan masakan, antara lain, untuk memulihkan mereka.

4) Pusat Keadilan Leoben, Austria: Penjara ini digunakan untuk menempatkan pesalah tanpa kekerasan. Para banduan diberikan satu sel setiap seorang, bilik mandi peribadi, dapur kecil, dan juga televisyen. Selain kemudahan ini, penjara ini juga dilengkapi dengan gim, gelanggang bola keranjang, dan kawasan hiburan luar.

5) Penjara Aranjuez, Sepanyol: Penjara ini membenarkan kanak-kanak dan bayi menghabiskan tahun pertama mereka dengan ibu bapa mereka yang dipenjarakan. Kemudahan yang disediakan pelbagai permainan dan kawasan permainan kanak-kanak.

xr:d:DAFEYC1vH3M:21,j:29273633664,t:22062307

6) Penjara Pondok Bambu, Indonesia: Lebih dekat dengan rumah, penjara di Indonesia ini untuk banduan wanita. Dilengkapi dengan segala-galanya daripada penghawa dingin dan peti sejuk, mesin karaoke dan salun kuku. Kompleks itu sendiri dipenuhi dengan taman dan arca, dan banduan diberi akses kepada rawatan kecantikan dan program rekreasi.

Baca Juga   Peristiwa doktor dijadikan tebusan di penjara Pudu 1986

Di atas hanyalah enam contoh penjara, di mana banduan pastinya bergembira. Sesungguhnya tujuan pemenjaraan adalah untuk memulihkan dan bukan semata-mata menghukum orang yang telah melakukan kesalahan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.