1 min read

Rakyat Mexico Pilih Presiden Wanita Keturunan Yahudi

This post has already been read 1375 times!

Rakyat Mexico telah memilih presiden wanita pertamanya dalam sejarah 200 tahun negara itu, Claudia Sheinbaum. Sheinbaum, yang berhaluan kiri dan ahli parti Morena, juga seorang saintis iklim dan yang terbaru, Datuk Bandar Mexico City.

Claudia Sheinbaum, calon presiden parti pemerintah MORENA, berucap kepada penyokongnya selepas memenangi pilihan raya, di Mexico City, Mexico 3 Jun 2024.

Claudia Sheinbaum memperoleh Ph.D. dalam bidang kejuruteraan tenaga dari Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico.

Sheinbaum akan menggantikan Presiden semasa Andrés Manuel López Obrador yang bakal tamat tempoh penggal 6 tahunnya bermula pada 1 Oktober 2024.

Sebagai seorang ahli fizik, Sheinbaum berada di panel saintis iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2007 yang menerima Hadiah Keamanan Nobel.

Dalam satu lagi sejarah yang pertama, Sheinbaum akan menjadi ahli politik pertama dengan latar belakang Yahudi untuk memimpin negara yang sangat beragama Katolik itu. Datuk dan neneknya berhijrah ke Mexico dari Bulgaria dan Lithuania.

Sheinbaum memenangi pilihan raya , dengan hampir 60% undi. Lawannya, Xóchitl Gálvez, menerima jumlah undian kedua tertinggi sekitar 28%.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Cara Ekstrem untuk berhenti merokok