1 min read

[Video] Dua Remaja Korea Utara dihukum kerja berat 12 tahun kerana menonton K-Drama

This post has already been read 1189 times!

Rakaman kejadian sekitar 2022 yang menunjukkan dua remaja itu berdiri di atas pentas di sebuah panggung teater terbuka yang dipenuhi ratusan orang yang memakai baju putih, kelihatan seperti pelajar.

Kedua-dua remaja berusia 16 tahun, kelihatan diapit oleh dua orang dewasa berpakaian seragam gaya tentera, berdiri menghadap lima orang dewasa lagi seolah-olah seperti hakim dan Pendakwa. Tuduhan dibacakan dengan menamakan dua remaja itu dan membaca tuduhan tangkapan kerana kesalahan menonton dan mengedarkan rakaman video rejim boneka.

Korea Utara sering merujuk kepada Korea Selatan sebagai “rejim boneka.

Laporan berkata kedua-dua remaja itu dituduh menonton dan mengedarkan berpuluh-puluh filem dan rancangan TV Korea Selatan.

Mereka kemudian dijatuhkan hukuman 12 tahun kerja buruh. “Mereka baru berusia 16 tahun, pada awal kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, mereka terpedaya dengan budaya asing, akhirnya merosakkan laluan masa depan mereka, ” kata pendakwa itu.

Institut Pembangunan Selatan dan Utara (SAND Institute) yang berpangkalan di Seoul, yang bekerjasama dengan pembelot Korea Utara, memperoleh rakaman itu dan mengedarkannya kepada media.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Mengerikan rupa DEATH ROAD Bolivia