Youtuber maut ditikam semasa buat live depqn mahkamah

This post has already been read 4645 times!

Hanya kerana sentiasa bersaing sebagai YouTuber yang sentiasa menyajikan konten paling hebat dan ‘laju’, ada yang sanggup melakukan jenayah sehingga membunuh.

Pegawai polis membersihkan tempat kejadian seorang YouTuber terbunuh selepas ditikam oleh rakan YouTuber pada pagi Khamis 9 Mei 2024

Seorang YouTuber maut di hadapan mahkamah di Busan selepas ditikam oleh rakan YouTuber semasa siaran langsung pada pagi Khamis. Suspek kemudiannya ditangkap polis di Gyeongju, Gyeongsang Utara, pada 11:35 pagi, 1 jam 40 minit selepas serangan itu.

Menurut Agensi Polis Metropolitan Busan, polis menerima laporan bahawa “seorang lelaki berusia 40-an” ditikam di hadapan Mahkamah Daerah Busan di Daerah Yeonje, tenggara Busan, pada 9:52 pagi Khamis. Penyerang segera melarikan diri dari tempat kejadian.

Mangsa berusia 50-an ditemui dalam keadaan kesakitan dan segera dipindahkan ke hospital berhampiran, di mana dia disahkan meninggal dunia. Polis berkata penyerang segera melarikan diri dari tempat kejadian dengan sebuah kereta. Menurut laporan media, kedua-duanya mengenali antara satu sama lain kerana mereka berdua adalah YouTuber yang memuat naik video tentang kehidupan seharian mereka.

Kedua-duanya dilaporkan terlibat dalam pertikaian undang-undang selepas menghina dan menyerang secara fizikal antara satu sama lain sejak tiga tahun lalu.

Perbicaraan mengenai serangan yang melibatkan YouTubers ditetapkan untuk diadakan di mahkamah pada kira-kira 11 pagi berikutan banyak aduan sejak Julai lalu.

Sejurus sebelum serangan itu, mendiang YouTuber sedang melakukan streaming secara langsung untuk menghadiri perbicaraan sebagai mangsa. Semasa siaran langsung itu, dia berkata dia merancang untuk merayu kepada mahkamah berhubung ganti rugi dan memohon kepada pihak mahkamah untuk menjatuhkan hukuman berat ke atas suspek. Suspek kemudian bertindak menikam mangsa di seberang mahkamah. Polis berkata suspek ada membeli senjata tajam sepanjang 30 hingga 35 sentimeter (11.8 hingga 13.7 inci) dari sebuah pasar raya di Busan sehari sebelumnya.

Baca Juga   [Video] Pengulas Arab sifatkan Jaringan Faisal Halim umpama Potret Monalisa

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.