Ya, memasak tempe akan membunuh probiotik penting untuk kesihatan usus.
Sewajarnya tempe diadun bersama kerabu mangga atau kerabu sotong untuk menjaga supaya bakteria probiotik dalam tempe tidak musnah.
Tempe diperbuat daripada kacang soya keseluruhannya secara fermentasi.
Makanan fermentasi seperti keffir, natto, kimchi, sauerkraut,cencalok,budu dan tempoyak mengandungi bakteria baik untuk kesihatan usus.
Usus yang sihat mengelakkan dari penyakit gastrik,gerd dan usus bocor (leaky gut)
Tempe juga sumber serat, protein, dan sejumlah besar probiotik daripada penapaian(fermentasi) kacang soya.
Tempe sangat sihat untuk jantung dan sistem penghadaman anda.
Tempe kaya dengan prebiotik dan probiotik, serat, protein, malah boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL-typeB.
Ia juga tinggi dengan vitamin dan mineral seperti zat besi, kalsium, dan magnesium!
Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.