Bakteria penting untuk manusia dalam Tempe musnah apabila dipanaskan

schedule
2023-09-17 | 11:24h
update
2023-09-17 | 11:24h
person
alhadi.my
domain
alhadi.my
1 min read
Bakteria penting untuk manusia dalam Tempe musnah apabila dipanaskan

This post has already been read 386 times!

Ya, memasak tempe akan membunuh probiotik penting untuk kesihatan usus.

Sewajarnya tempe diadun bersama kerabu mangga atau kerabu sotong untuk menjaga supaya bakteria probiotik dalam tempe tidak musnah.

Tempe diperbuat daripada kacang soya keseluruhannya secara fermentasi.

Makanan fermentasi seperti keffir, natto, kimchi, sauerkraut,cencalok,budu dan tempoyak mengandungi bakteria baik untuk kesihatan usus.

Usus yang sihat mengelakkan dari penyakit gastrik,gerd dan usus bocor (leaky gut)

Tempe juga sumber serat, protein, dan sejumlah besar probiotik daripada penapaian(fermentasi) kacang soya.

Tempe sangat sihat untuk jantung dan sistem penghadaman anda.

Tempe kaya dengan prebiotik dan probiotik, serat, protein, malah boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL-typeB.

Ia juga tinggi dengan vitamin dan mineral seperti zat besi, kalsium, dan magnesium!

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

1 min read

Amalan tidur 30 minit murid Sekolah di China mantap mental dan fizikalAMP

12/09/202413/09/2024AMP bicaraminda
1 min read

Penangan ketagihan vape Remaja kena penyakit halusinasiAMP

10/09/202410/09/2024AMP bicaraminda
1 min read

Pengerusi Mara siasat sendiri penyediaan makanan MRSM TaipingAMP

06/09/202406/09/2024AMP bicaraminda
Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
alhadi.my
Privacy & Terms of Use:
alhadi.my
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
15.09.2024 - 21:46:13
Privacy-Data & cookie usage: