Detoksifikasi dan kesan tindakbalas badan

This post has already been read 118 times!

Detok melalui kaedah penyembuhan dari penyakit melalui amalan puasa rawatan (puasa air atau puasa lemak) contohnya, menghasilkan tindak balas badan. Apabila menjalani detoks atau pembersihan, sesetengah individu mungkin mengalami apa yang biasa dirujuk sebagai “krisis detoks” atau “krisis penyembuhan.”

Tidak semua orang mengalami krisis detoks, dan jika ia berlaku, tahap tindakbalas dan tempohnya boleh berbeza-beza bergantung kepada ketahanan badan.

Berikut adalah beberapa gejala biasa yang mungkin dialami oleh sesetengah individu semasa krisis detoks:

1. Keletihan: Rasa letih dan lesu adalah gejala biasa apabila badan anda menyesuaikan diri dengan proses detoksifikasi dan menyingkirkan toksin.

2. Sakit kepala: Sesetengah individu mungkin mengalami sakit kepala atau simptom seperti migrain kerana badan mereka menyahtoksik dan menyingkirkan bahan daripada sistem.

3. Loya: Loya atau sakit perut boleh berlaku semasa detoks kerana badan menyesuaikan diri dengan perubahan diet atau apabila toksin dikeluarkan.

4. Gejala seperti selesema: Semasa detoks, sesetengah orang mungkin mengalami simptom yang serupa dengan selesema, seperti sakit badan, sakit tekak atau demam.

5. Jerawat kulit: Apabila toksin disingkirkan daripada badan, ia kadangkala ada tindak balas sebagai kegatalan kulit, ruam, atau jerawat.

6. Gangguan penghadaman: Perubahan dalam diet atau pembebasan toksin boleh menjejaskan fungsi penghadaman buat sementara waktu, membawa kepada gejala seperti kembung perut, gas, atau perubahan dalam pergerakan usus.

7. Perubahan mood: Sesetengah individu mungkin mengalami perubahan mood, resah, atau turun naik emosi apabila badan menyahtoksik dan menyesuaikan diri dengan perubahan.

8. Bau badan meningkat: Apabila toksin disingkirkan, sesetengah individu mungkin mengalami peningkatan bau badan atau perubahan dalam bau peluh atau air kencing mereka.

Baca Juga   Ini punca bangkit tidur pagi rasa sakit sakit dan jari tangan tegang

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.