Mengapa air kelapa membuat saya rasa lesu ?

0
2397

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Air kelapa terkenal dengan sifat penghidratannya dan sering disebut-sebut sebagai minuman tenaga semula jadi. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami kepenatan selepas minum air kelapa.

Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin:

1) Kandungan kalium yang tinggi: Air kelapa secara semula jadi tinggi dalam kalium, yang merupakan elektrolit yang membantu mengawal keseimbangan cecair dalam badan. Walau bagaimanapun, rasa lesu keletihan berpunca ginjal yang bermasalah.

Ini antara petunjuk untuk mengenal pasti kesihatan ginjal.

2) Kesan sedatif semulajadi:
Air kelapa mengandungi beberapa sebatian semula jadi yang mungkin mempunyai kesan sedatif, seperti tryptophan dan magnesium. Sebatian ini boleh membantu menggalakkan tidur, yang mungkin menyebabkan sesetengah orang berasa lesu selepas minum air kelapa.

3) Dehidrasi: Walaupun air kelapa merupakan sumber penghidratan yang baik, ada kemungkinan anda mengalami dehidrasi sebelum mengambilnya. Dehidrasi ( kekurangan air dalam badan) menyebabkan keletihan dan rasa lesu bukan kerana air kelapa.


Secara keseluruhan, air kelapa secara umumnya dianggap sebagai minuman yang sihat dan menghidratkan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Mengapa air kelapa membuat saya rasa lesu ? ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.