Sejarah cakera keras Komputer

This post has already been read 138 times!

Sejarah cakera keras bermula pada awal 1950-an. Ia bermula dengan peranti memori drum magnetik, yang besar dan mahal. Peranti ini menyimpan data pada drum berputar yang disalut dengan bahan magnet.

Pada tahun 1956, IBM memperkenalkan pemacu keras komersial pertama, IBM 305 RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control).

Ia mempunyai kapasiti untuk menyimpan 5 juta aksara (kira-kira 5 megabait) data pada 50 cakera magnetik.

Ini merupakan perkembangan yang ketara, kerana ia membenarkan penyimpanan sejumlah besar data dalam bentuk yang agak padat. Sepanjang beberapa dekad akan datang, cakera keras terus berkembang dan bertambah baik dari segi kapasiti dan prestasi storan.

Pada tahun 1960-an, IBM memperkenalkan cakera keras pertama dengan pinggan boleh tanggal, membolehkan penyelenggaraan dan peningkatan yang lebih mudah.

Pada tahun 1970-an, cakera keras menjadi lebih berpatutan dan digunakan secara meluas dalam komputer kerangka utama dan komputer mini.

Pengeluar seperti IBM, Seagate dan Conner Peripherals mempelopori kemajuan dalam teknologi cakera keras pada masa ini, meningkatkan kapasiti storan dan meningkatkan prestasi.

Tahun 1980-an menyaksikan pengenalan pemacu keras 3.5-inci pertama, yang menjadi faktor bentuk standard untuk komputer meja. Pemacu yang lebih kecil ini lebih ringan dan dibenarkan untuk kepadatan storan yang lebih besar. Selain itu, SCSI (Small Computer System Interface) telah dibangunkan, yang menyeragamkan sambungan antara cakera keras dan komputer.

Sepanjang 1990-an dan awal 2000-an, cakera keras terus menjadi lebih kecil, lebih pantas dan lebih berpatutan.

Cakera Keras 2020

Kemajuan dalam teknologi, seperti pengenalan rakaman magnet serenjang dan pemacu keadaan pepejal (SSD), meningkatkan lagi prestasi dan kebolehpercayaan cakera keras.

Baca Juga   Perbelanjaan AI 2023 pelbagai sektor seluruh dunia meningkat 27%

Hari ini, pemacu keras terus digunakan secara meluas untuk tujuan storan besar-besaran dalam pelbagai peranti, termasuk komputer meja dan komputer riba, pelayan dan peranti storan luaran.

Mereka telah meningkat dengan ketara dalam kapasiti storan, dengan model yang mampu menyimpan berbilang terabait data.

Walau bagaimanapun, pemacu keadaan pepejal menjadi semakin popular kerana prestasi dan kebolehpercayaan yang lebih pantas, akhirnya mencabar penguasaan pemacu keras tradisional.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.