Kehebatan Google wajar menjadi inspirasi kepada generasi muda

This post has already been read 120 times!

Apakah rahsia Google sehingga mampu berkembang sehingga memiliki aset pekerja Google seramai 178,234 orang seluruh dunia setakat data 2023 dan enjin Google berjaya memproses lebih daripada 8.5 bilion carian setiap hari berdasar kajian pada 2022.Pengguna Internet di seluruh dunia telah menjadi begitu akrab dengan fenomena enjin carian yang dikenali sebagai Google sehingga perkataan, “google,” mempunyai entri sebagai kata kerja dalam kamus Merriam-Webster.

Mengikut definisinya, untuk menggoogle sesuatu adalah menggunakan enjin carian Google untuk mendapatkan maklumat tentang sesuatu subjek di World Wide Web.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil mungkin berhenti untuk memikirkan perkara yang sebenarnya dilakukan oleh Google apabila seseorang memasukkan istilah carian ke dalam kotak carian yang biasa dan mudah itu.

Teknologi di sebalik Google, sebenarnya, adalah aplikasi yang dikenali sebagai “PageRank,” yang dicipta oleh graduan Universiti Stanford Larry Page dan Sergey Brin, yang telah menjadi dua orang terkaya di dunia dan nama syarikatnya telah menjadi sinonim dengan carian Internet.

Page dan Brin bertemu di Universiti Stanford pada tahun 1996, di mana kedua-duanya adalah pelajar kedoktoran dalam program sains komputer.


Dilahirkan di Moscow, Rusia, pada 21 Ogos 1973, Brin berhijrah ke AS bersama keluarganya pada 1979 dan dibesarkan di Maryland, tempat bapanya bekerja sebagai profesor matematik. Beliau memperolehi BA dari University of Maryland pada tahun 1993 dan menamatkan MA di Stanford pada tahun 1995.

Page, dilahirkan pada 26 Mac 1973, di Lansing, Michigan, memperolehi BA daripada Universiti Michigan dalam bidang kejuruteraan pada tahun 1995 dan MA di Stanford. Bapanya, Dr. Carl Victor Page, adalah seorang profesor sains komputer Universiti Michigan dan perintis dalam bidang kecerdasan buatan.

Kedua-dua Brin dan Page tidak meneruskan pengajian ijazah PhD apabila mereka memutuskan untuk menghasilkan Google.

Google berasal dari permainan perkataan “Googol,” atau 1 diikuti dengan 100 sifar, pada tahun 1998. Bermaksud satu set data sangat besar.


Mereka memulakan projek pada tahun 1995 untuk membantu menambah baik cara pengguna komputer mencari maklumat di Internet dengan mengatur dan menyampaikan maklumat yang tersedia kepada mereka dengan cekap dan jelas. Kunci untuk ini ialah menentukan kaitan.

Hasil pertama projek mereka, yang digelar “BackRub,” adalah berdasarkan andaian bahawa halaman web yang telah terbukti popular mungkin paling berguna untuk orang lain juga.

Aplikasi ini menggunakan satu siri algoritma untuk menentukan bilangan dan perkaitan pautan yang menghala ke tapak web.

Page menggunakan pendekatan semakin kerap kertas penyelidikan dipetik atau dibaca dalam pembentangan akademik orang lain, semakin berharga kertas itu.

Menterjemah ini ke pengaturcaraan web memerlukan banyak kepintaran matematik.

Kerja Page dan Brin menghasilkan algoritma analisis pautan yang menggunakan struktur pautan Internet untuk menentukan nilai halaman web individu.

Sebenarnya, ia menggunakan pautan sebagai undian, menggunakan semua halaman lain di web untuk menentukan kepentingan mana-mana halaman tunggal.

BackRub berkembang menjadi PageRank, yang mana Brin dan Page memperoleh Paten AS # 6,285,999 (ditugaskan kepada Universiti Stanford). Nama PageRank ialah tanda dagangan Google, yang diasaskan oleh pasangan itu pada tahun 1998 di garaj rakan di Palo Alto, California, selepas mengumpulkan kira-kira $1 juta dalam pembiayaan permulaan daripada keluarga, rakan dan pelabur.

Populariti enjin carian mula berkembang dengan cepat dalam masa beberapa tahun sahaja.

Brin dan Page mengendalikan Google sebagai presiden bersama sehingga 2001, apabila mereka mengupah Eric Schmidt, bekas eksekutif Novell, untuk berkhidmat sebagai CEO.

Page menjadi Presiden, Produk, dan Brin menjadi Presiden, Teknologi.

Google menjadi sebuah syarikat dagangan awam pada tahun 2004. Pertumbuhan pesat harga saham Google menjadikan pengasasnya menjadi jutawan; kedua-duanya telah dinamakan antara individu terkaya di dunia.

Pada tahun 2006, Google memperoleh YouTube dengan harga $1.65 bilion.

Schmidt berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif sehingga 2011.

Page menggantikan Schmidt sebagai Ketua Pegawai Eksekutif sehingga 2015, apabila Google distruktur semula menjadi syarikat induk baharu, dikenali, sebagai Alphabet, Inc.

Page menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet dan Sundar Pichai, bekas Ketua Produk Google, menjadi Ketua Pegawai Eksekutif bagi Google.


Google telah berkembang menjadi ibu pejabat yang lebih besar di Mountain View, Calif., dan terus membuka cawangan baharu di lokasi di seluruh negara dan dunia. Ia telah berkembang dengan ketara melalui memperoleh dan membangunkan pelbagai perniagaan, produk dan perkhidmatan Internet yang lain.

Baca Juga   Google AdSense bertukar kepada model paparan awal 2024

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.