Asal Yahoo dan Pengasasnya

This post has already been read 126 times!

Jenama Yahoo memang menguasai internet pada era 90an. Siapa yang mengasaskan Yahoo?

Logo asal YahooYahoo ialah sebuah syarikat perkhidmatan web Amerika yang diasaskan oleh Jerry Yang dan David Filo pada Januari 1994. Ia bermula sebagai direktori laman web yang dipanggil “Panduan Jerry ke World Wide Web” dan kemudian dikenali sebagai Yahoo.

David Filo

David Filo dilahirkan pada tahun 1966 dan dibesarkan di Moss Bluff, Louisiana .

Anak kepada seorang arkitek dan akauntan ini memegang ijazah BS dalam kejuruteraan komputer dari Universiti Tulane dan ijazah MS dalam kejuruteraan elektrik dari Universiti Stanford.

Jerry Yang

Jerry Yang dilahirkan di Taipei , Taiwan , pada 6 November 1968. Ibunya ialah seorang profesor bahasa Inggeris dan drama dan bapanya meninggal dunia ketika dia berumur dua tahun.

Pada tahun 1978, ibunya berhijrah bersama keluarganya ke San Jose, California.

Yang memegang ijazah BS dan MS dalam kejuruteraan elektrik dari Universiti Stanford. Beliau diiktiraf secara meluas sebagai seorang yang berwawasan dan perintis dalam sektor teknologi internet, dan dinamakan sebagai salah satu daripada 100 inovator terbaik di dunia di bawah umur 35 tahun oleh Kajian Teknologi MIT pada tahun 1999.


Nama “Yahoo” ialah akronim untuk “Yet Another Hierarchical Officious Oracle.” Yahoo pada mulanya mendapat populariti sebagai enjin carian, menyediakan pengguna dengan cara untuk menemui dan menavigasi internet yang semakin berkembang.

Ia dengan pantas mengembangkan perkhidmatannya untuk memasukkan e-mel, berita, cuaca, dan pelbagai komuniti dalam talian seperti Yahoo Groups dan Yahoo Messenger.

Pada tahun-tahun awalnya, Yahoo menjadi salah satu syarikat internet terkemuka dan pemain penting dalam ledakan dot-com pada akhir 1990-an.

Walau bagaimanapun, apabila landskap internet berkembang, Yahoo menghadapi kesukaran untuk bersaing dengan pesaing baru ketika itu seperti Google dan Facebook.

Pada awal 2000-an, Yahoo bergelut dengan keputusan strategik, perubahan kepimpinan, dan gagal mendapat sumber kewangan.

Ia mengalami kemerosotan bahagian pasaran dan menghadapi kritikan pemegang saham kerana ketinggalan dalam bidang baru seperti media sosial dan mudah alih.

Pada 2017, sektor perniagaan internet teras Yahoo telah dibeli oleh Verizon Communications dan digabungkan dengan AOL untuk membentuk sebuah syarikat baharu bernama Oath Inc., yang kemudiannya dijenamakan semula sebagai Verizon Media pada 2019.

Baca Juga   The Gadget Bom atom Pertama
Logo Yahoo sekarang

Hari ini, Yahoo terkenal terutamanya dengan portal web, perkhidmatan e-mel, dan platform berita.

Walaupun pengaruh Yahoo sebagai pemain internet yang dominan telah merosot sejak beberapa tahun, jenamanya masih mendapat pengiktirafan dan terus menawarkan pelbagai perkhidmatan dalam talian kepada pengguna di seluruh dunia.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.