10 negara tertinggi kemalangan jalanraya

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 262 times!

1. India: India merekodkan kadar kemalangan jalan raya tertinggi di dunia, dengan lebih 150,000 kematian setiap tahun.

2. China: Dengan populasi terbesar di dunia, China juga mempunyai jumlah kemalangan jalan raya yang tinggi, mengakibatkan beribu-ribu kematian setiap tahun.

3. Amerika Syarikat: Amerika Syarikat mempunyai sejumlah besar kemalangan jalan raya, dengan kira-kira 38,000 kematian direkodkan pada 2019.

4. Rusia: Rusia mempunyai kadar kemalangan jalan raya yang tinggi, terutamanya disebabkan oleh keadaan cuaca yang teruk dan infrastruktur yang lemah di beberapa wilayah.

5. Brazil: Brazil mempunyai bilangan kemalangan jalan raya yang tinggi, didorong oleh faktor seperti pemanduan dalam keadaan mabuk, kekurangan penguatkuasaan undang-undang lalu lintas dan keadaan jalan yang buruk.

6. Mexico: Mexico terkenal dengan bilangan kemalangan jalan raya yang tinggi, terutamanya disebabkan oleh pemanduan melulu, kesesakan dan kekurangan infrastruktur yang betul.

7. Thailand: Thailand mengalami bilangan kemalangan jalan raya yang tinggi, dengan kemalangan motosikal paling kerap berlaku.

8. Afrika Selatan: Afrika Selatan mempunyai sejumlah besar kemalangan jalan raya, sebahagiannya disebabkan oleh pemanduan melulu, had laju yang tinggi dan jalan raya yang sesak.

9. Nigeria: Nigeria mempunyai kadar kemalangan jalan raya yang tinggi, terutamanya disebabkan oleh faktor seperti penyelenggaraan jalan yang lemah, latihan pemandu yang tidak mencukupi dan ketidakpatuhan kepada peraturan lalu lintas.

10. Indonesia: Indonesia mempunyai sejumlah besar kemalangan jalan raya, terutamanya disebabkan oleh jumlah lalu lintas yang besar, keadaan jalan yang buruk dan pemanduan yang melulu.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Berat awan 100 ekor gajah kenapa boleh terapung