Awas 99% ikan salmon dipasaran bukan asli dari laut

This post has already been read 248 times!

Salmon yang diternak di kolam air masin merujuk kepada salmon yang dibiak, ditetas dan dibesarkan dalam persekitaran terkawal seperti tangki, sangkar atau kolam di tempat penetasan

Kolam ternakan salmon

Persekitaran yang dicipta secara buatan ini direka bentuk untuk meniru habitat semula jadi salmon, menjadikannya lebih mudah untuk memupuknya secara besar-besaran.

Walau bagaimanapun, salmon yang diternak di ladang sering diberi makan dengan pelet yang mengandungi tepung ikan yang diperbuat daripada ikan bilis, sardin, makarel, herring dan ikan kecil lain.

Kolam salmon di Tasmania Australia
Ika hidup dalam persekitaran tertelan bersesak-sesak

Ini boleh menyebabkan penangkapan ikan berlebihan spesies kecil ini untuk dijadikan sumber makanan kepada kolam ternakan salmon, yang boleh memberi kesan negatif kepada ekosistem lautan.

Selain itu, perairan ternakan ikan busuk, toksik tinggi, dan tercemar dengan antibiotik, bahan kimia penyebab kanser, merkuri dan unsur racun lain.

Salmon yang diternak di ladang juga bersesak-sesak di dalam kolam yang padat, di mana mereka menghabiskan hayat mereka yang singkat dalam kurungan, semuanya untuk memenuhi permintaan yang makanan laut.

Sebilangan besar salmon yang diternak untuk makanan berasal dari ladang intensif yang menyebabkan penderitaan yang tidak terperi keatas ikan tetapi juga pada ekosistem semula jadi di sekelilingnya. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membeli hanya salmon tangkapan liar dan bukannya salmon ternakan kolam.

Dr Mani di Tiktok
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Rawat Dan Awet Muda dengan Autophagy menjimatkan wang