Bertiup kencang khabar pengampunan Datuk Seri Najib

This post has already been read 294 times!

Bekas PM Najib diampunkan semalam(29 Jan 2024), kata laporan
Utusan Malaysia memetik sumber sebagai mengesahkan perkara itu.

BEKAS Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang dipenjarakan atas sabitan berkaitan rasuah, telah diampunkan oleh Lembaga Pengampunan semalam, lapor Utusan Malaysia.

Akhbar berbahasa Melayu itu berkata dalam laman webnya bahawa sumber mengesahkan mengenai perkara itu ketika dihubungi hari ini.

Notis Sidang Media Menteri Dalam Negeri“Najib telah diampunkan semalam, tetapi kenyataan rasmi belum dikeluarkan,” sumber itu dipetik sebagai berkata.

Awal pagi tadi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa secara ringkas berkata satu kenyataan rasmi akan dikeluarkan berhubung pembebasan Najib oleh Lembaga Pengampunan.

Beliau berkata satu mesyuarat telah diadakan di Istana Negara, tidak menjelaskan secara terperinci bila kenyataan itu akan dikeluarkan.Najib, yang juga bekas Ahli Parlimen Pekan, sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana rasuah melibatkan dana SRC International Sdn Bhd. Dia juga dikehendaki membayar denda RM210 juta.

Dia memulakan hukumannya pada 24 Ogos 2022 selepas gagal rayuan pembatalan sabitan dan hukumannya ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

Kemudian, pada 31 Mac tahun lepas, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan semakannya yang mencabar keputusan mengekalkan keputusan bersalahnya dan hukuman penjara 12 tahun.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Bantuan RM 200 Anak Emas Pulau Pinang