11 bandar yang tenggelam ini boleh hilang menjelang 2100

This post has already been read 240 times!

Kesan pemanasan global mencairkan jutaan tan ais di Antartika menyumbang kepada peningkatan paras laut diseluruh dunia. Bandar pesisir pantai yang berada di bawah paras laut akan rendah kerap mengalami banjir.

Aktiviti pengepaman air bawah tanah untuk keperluan industri menyebabkan tanah tenggelam.


Berikut adalah 11 bandar tenggelam lenyap menjelang 2100.

1. Jakarta, Indonesia

Seorang lelaki memandu motosikal melalui air laut ketika air pasang melanda pelabuhan nelayan Muara Baru di Jakarta, Indonesia, 5 Disember 2017. Imej: REUTERS/Beawiharta

Jakarta tenggelam sehingga 6.7 inci setahun disebabkan oleh pengepaman air bawah tanah yang berlebihan (yang mewujudkan perubahan dalam tekanan dan isipadu yang menyebabkan tanah tenggelam). Sebahagian besar bandar mungkin berada di bawah air menjelang 2050 .

Kerajaan Indonesia sedang giat membina ibu negara baru di Kalimantan untuk melindungi 10 juta penduduk Jakarta daripada masalah banjir . Langkah itu akan mengambil masa kira-kira 10 tahun dan menelan belanja $33 bilion .

Gambaran artis ibunegara baru Indonesia di Kalimantan

2. Lagos, Nigeria

Orang ramai berkerumun di jalan di daerah pusat perniagaan di ibu kota komersial Nigeria Lagos menjelang Krismas 23 Disember 2016. Imej: REUTERS/Akintunde Akinleye

Pantai rendah Lagos terus terhakis, dan kenaikan laut yang disebabkan oleh pemanasan global meletakkan bandar terbesar di Afrika itu dalam bahaya banjir.

Kajian 2012 dari Universiti Plymouth mendapati bahawa kenaikan paras laut tiga hingga sembilan kaki akan ” mempunyai kesan bencana ke atas aktiviti manusia di kawasan ini .” Paras laut global dijangka meningkat 6.6 kaki menjelang akhir abad ini .

3. Houston, Texas

Lebuh raya antara negeri ditenggelami air akibat kesan Taufan Harvey di Houston, Texas, AS 27 Ogos 2017. REUTERS/Richard Carson TPX IMAGES HARI – RC1BA1656450 Imej: REUTERS/ Richard Carson

Sebahagian daripada Houston tenggelam pada kadar 2 inci setahun disebabkan oleh pengepaman air bawah tanah yang berlebihan.

Semakin Houston karam, semakin terdedah kepada bencana yang semakin kerap berlaku seperti Taufan Harvey, yang mengakibatkan hampir 135,000 rumah dan menyebabkan sekitar 30,000 orang kehilangan tempat tinggal .

4. Dhaka, Bangladesh

Kenderaan dilihat di bulatan Kawran Bazar di Dhaka, Bangladesh, 22 Jun 2017. Imej: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Bangladesh menghasilkan 0.3% daripada pelepasan gas hijau industri global yang menyumbang kepada perubahan iklim , negara itu menghadapi beberapa akibat terbesar kenaikan paras laut, menurut The New York Times.

Baca Juga   Kehebatan Nasi Lemak Makanan Kebangsaan Malaysia

Lautan boleh membanjiri 17% daripada tanah Bangladesh dan kerajaan perlu memindahkan kira-kira 18 juta rakyatnya menjelang 2050.

5. Venice, Itali

Pelancong di Dataran St.Mark di Venice, Itali, 2 April 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane Imej: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Venice semakin tenggelam pada kadar 0.08 inci setiap tahun .

Itali mula membina penghadang banjir yang terdiri daripada 78 pintu masuk merentasi tiga pintu masuknya pada tahun 2003. Ia dikenali sebagai Mose. Penghalang itu sepatutnya disiapkan pada 2011, tetapi kemungkinan tidak akan siap sehingga 2022.

Apabila satu siri ribut melanda Venice pada 2018, projek bernilai $6.5 bilion itu masih tidak lengkap. Banjir itu adalah yang terburuk yang pernah berlaku di bandar ini dalam sedekad.

 

  1.  

6. Pantai Virginia, Virginia

Pantai Virginia mempunyai salah satu kadar kenaikan paras laut terpantas di Pantai Timur, dengan mengambil kira kedua-dua paras air meningkat dan tanah tenggelam.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan menganggarkan bahawa Pantai Virginia dijangkakan mengalami kenaikan paras laut sehingga hampir 12 kaki menjelang 2100 .

7. Bangkok, Thailand

Bangkok tenggelam pada kadar lebih daripada 1 sentimeter setahun dan mungkin berada di bawah paras laut menjelang 2030, menurut The Guardian.

Untuk membantu mencegah banjir, terutamanya semasa musim hujan musim panas Thailand, firma seni bina membina taman seluas 11 ekar yang boleh menampung sehingga 1 juta gelen air hujan yang dipanggil Taman Centenary Universiti Chulalongkorn .

8. New Orleans, Louisiana

Tambak memberi laluan kepada air tinggi di New Orleans, Louisiana, selepas taufan Katrina melanda pada 31 Ogos 2005. Taufan Katrina semakin kuat menjadi ribut peringkat teratas yang jarang berlaku dan melanda Pantai Teluk AS yang terdedah untuk serangan kedua dan lebih maut di Pantai Teluk. Imej: REUTERS/Marc Serota

Sebahagian daripada New Orleans tenggelam pada kadar 2 inci setahun dan boleh berada di bawah air menjelang 2100, menurut kajian NASA 2016 .

Beberapa bahagian New Orleans juga berada 15 kaki di bawah paras laut, dan lokasinya di delta sungai meningkatkan pendedahannya kepada kenaikan paras laut dan banjir.

9. Rotterdam, Belanda

Baca Juga   Kisah Tauladan Dilema keborosan  menyulitkan ekonomi  rumahtangga
Kapal korek bekerja untuk mencipta tanah baru di hadapan Europort untuk mewujudkan Europort nr. 2 di Rotterdam 1 September 2009. Dengan saintis meramalkan bahawa paras laut akan meningkat kira-kira satu meter (3.3 kaki) abad ini, Belanda membalikkan tradisi berabad-abad untuk mencipta dataran banjir semula jadi untuk sungai serta membina semula paya bakau sebagai penampan terhadap laut. Daripada menaikkan benteng, Belanda mahu menuntut semula tanah dan membina kawasan rekreasi awam yang boleh menyerap gelombang ribut. Gambar diambil pada 1 September 2009. Imej: REUTERS/Jerry Lampen

Menurut The New York Times, 90% bandar Rotterdam berada di bawah paras laut . Apabila paras laut meningkat, risiko banjir meningkat.

Seperti Taman Centenary Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Belanda telah membina “taman air” yang berfungsi sebagai takungan untuk paras air yang membengkak dalam projek yang dipanggil Bilik untuk Sungai, serta halangan gelombang ribut yang besar.

10. Iskandariah, Mesir

Pantai Alexandria bakal hilang apabila paras laut terus meningkat. Laut Mediterranean boleh naik sebanyak 2 kaki menjelang 2100 , menurut NPR.

11. Miami, Florida

Pemandangan umum landskap bandar dan pelabuhan di Miami, Florida, AS, 21 Jun 2019. Imej: REUTERS/Carlo Allegri

Paras laut Miami meningkat pada kadar yang lebih cepat berbanding kawasan lain di dunia, mengakibatkan banjir, air minuman yang tercemar dan kerosakan besar pada rumah dan jalan raya.

Bandar ini mungkin perlu menaikkan strukturnya tidak lama lagi untuk kekal di atas air.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.