Iran hantar 200 dron serang Israel

This post has already been read 4269 times!

Iran telah melancarkan serangan awal pagi Ahad 14 April 2024 dengan 200 dron membawa peluru berpandu jelajah ke arah Israel.

Garisan cahaya  antipeluru berpandu Israel memintas dron Iran sebaik memasuki  Israel, seperti yang dilihat dari Ashkelon, Israel 14 April 2024

Serangan balas langsung pertama Iran ke atas negara Yahudi sebagai tindak balas kepada serangan Israel ke atas bangunan diplomatik Iran di ibu kota Syria Damsyik yang membunuh seorang tokoh kanan dalam Pengawal Revolusi Islam Iran, dan lapan pegawai lain.

Pengawal Revolusi Iran telah berkata bahawa ia melancarkan peluru berpandu balistik pada “sasaran khusus” di Israel sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil “Operasi Janji Benar”. 

The New York Times memetik dua pegawai Israel yang mengatakan bahawa, secara keseluruhan, Iran melancarkan 185 dron, 36 peluru berpandu jelajah dan 110 peluru berpandu permukaan ke permukaan.

Kebanyakan pelancaran adalah dari wilayah Iran, walaupun sebahagian kecil datang dari kawasan pro Iran di Iraq dan Yaman.

Dron Mohajer Iran dilancarkan semasa latihan ketenteraan

Tentera AS dilaporkan telah memindahkan pesawat dan sistem pemusnah  peluru berpandu balistik ke rantau teluk sepanjang minggu lalu.

Dron Iran melalui ruang udara Jordan tanpa kebenaran

Berikut adalah beberapa imej yang telah masuk sejak beberapa jam yang lalu. Sistem pertahanan udara Israel dilancarkan untuk memintas peluru berpandu yang ditembak dari Iran. Gambar:Tomer Neuberg/AP

Rakaman yang disiarkan oleh TV negara Iran yang kononnya menunjukkan kesan serangan ke atas Israel sebenarnya adalah video kebakaran yang lebih lama di Chile, menurut wartawan di BBC.

Dron  pertama tiba di Israel kira-kira jam 2 pagi waktu tempatan (tengah malam BST), dengan siren berbunyi di seluruh negara dan letupan kelihatan dan boleh didengari di langit di beberapa tempat.

Ibu kota komersial Tel Aviv, bandar Baitulmaqdis yang dipertikaikan, dan Dimona, bandar padang pasir yang menempatkan loji nuklear Israel, semuanya kelihatan menjadi sasaran.

Baca Juga   Orang paling muda dijatuhkan hukuman mati renjatan elektrik

Serangan Iran menyebabkan “kerosakan kecil” kepada pangkalan Israel.

Media negara Iran melaporkan “pukulan hebat” ke pangkalan itu daripada peluru berpandunya.

Tentera Israel melaporkan “Hanya beberapa peluru berpandu jatuh di wilayah negara Israel dengan sedikit kerosakan pada pangkalan tentera di selatan, dengan hanya sedikit kerosakan pada infrastruktur,

Kebanyakan peluru berpandu yang dilancarkan oleh Iran telah dipintas di luar sempadan Israel, manakala bilangan terhad jatuh di dalam wilayah negara itu, kata jurucakap IDF Avichay Adraee.

Beliau berkata, jumlah keseluruhan unit udara yang dilancarkan dari Iran adalah kira-kira 200 dan terdapat laporan bahawa seorang kanak-kanak telah cedera.

“Pasukan AS di rantau itu terus menembak jatuh dron yang dilancarkan Iran menyasarkan Israel,” kata seorang pegawai kanan pertahanan AS kepada pemberita.

Reuters memetik dua sumber keselamatan serantau sebagai berkata jet Tentera DiRaja Jordan telah menjatuhkan berpuluh-puluh dron Iran yang terbang merentasi utara dan tengah Jordan menuju ke Israel.

Di kawasan kejiranan di selatan ibu negara Amman, 60 km dari Baitulmaqdis, beberapa dron ditembak jatuh.

Agensi berita Iran Fars memetik sumber sebagai berkata bahawa rejim di Teheran memantau rapi tindakan Jordan yang boleh menjadikan negara Arab itu “sasaran seterusnya” jika ia bertindak dalam pertahanan Israel.

Jordan sebelum ini berkata ia menutup ruang udaranya bermula kepada semua pesawat masuk, berlepas dan transit. “Pihak berkuasa yang berkaitan mengambil keputusan untuk menutup ruang udara atas sebab berjaga-jaga akibat keadaan keselamatan di sekeliling,” kata jurucakap kerajaan Jordan,

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.