Asal usul perkataan gohek gostan

0
1347

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Ramai bertanya terutama generasi TikTok dari mana datangnya perkataan Gohek Gostan.

3 Abdul 1964

Asal perkataan dikatakan hasil skrip filem Tiga Abdul arahan Tan Seri P.Ramlee diterbitkan pada 1964.

Sedutan menarik dari filem 3 Abdul 1964 arahan Tan seri P.RamleeApabila diselidiki perkataan Gohet di ambil dari perkataan Inggeris GoAhead yang bermaksud bergerak kehadapan.

Manakala Gostan diambil dari perkataan Inggeris ‘Go Astern’ memberi makna bergerak kebelakang atau undur. Perkataan setara yang yang sering diguna pakai ialah ‘reverse’ atau ‘ gear reverse’

Perkataan ‘ Go Astern’ sering diguna pakai oleh kelasi kapal laut.


Perkataan ‘ Gohek’ dan ‘gostan’ telah dimasukkan ke dalam kamus Dewan Bahasa Edisi Keempat sebagai bahasa slanga (biasa digunakan dalam percakapan tidak rasmi) yang masing-masing membawa maksud gerak kehadapan dan undur ke belakang.

1) Gohek

2) Gostan

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Asal usul perkataan gohek gostan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.