Lidah ialah robot hebat dan menakjubkan

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Lidah bukan sekadar organ untuk merasa keenakan makanan.


Namun lidah banyak keunikan fungsinya pada tubuh manusia yang sangat signifikan dan juga penting.Berikut ini ada 3 fakta unik mengenai lidah manusia yang menakjubkan

1. Satu-satunya otot yang bergerak tanpa tulang

Lidah adalah satu-satunya otot di tubuh manusia yang bergerak tanpa disokong oleh tulang belulang.2. Otot paling kuat di tubuh

Lidah adalah otot terkuat di tubuh manusia. Peneliti menemukan fakta bahwa Lidah merupakan otot paling kuat yang ada di tubuh manusia. Selain itu, lidah adalah otot manusia yang paling sensitif pula. Terdapat kurang lebih 10,000 bintil pengecap dalam lidah yang setiap bahagiannya dihubungkan dengan 15 pengesan ( sensor) menuju otak.

3. Setiap manusia memiliki lidah unik dan berbeza

Sama seperti corak cap jari, corak lidah manusia juga unik dan tak sama satu dengan lainnya. Ternyata, lidah manusia pun menjadi ciri khas forensik seseorang.


Tiada dua manusia di dunia ini yang punya cap lidah yang sama.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Lidah ialah robot hebat dan menakjubkan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top