Longgokan menunggu Ujian Memandu ditahap kritikal

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Sebagaimana dilaporkan oleh Bernama, Kementerian Pengangkutan menubuhkan pasukan petugas untuk membersihkan longgokan tunggakan calon yang menunggu untuk mengambil ujian memandu Malaysia.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata, tunggakan itu berpunca daripada penutupan institut pemanduan di negara ini semasa pandemik Covid-19 tiga tahun lalu, yang pada mulanya disebabkan oleh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama pada Mac 2020.

Akibatnya aktiviti kursus memandu dihentikan dan hanya industri perkhidmatan penting sahaja dibenarkan beroperasi semasa PKP.


Institut memandu akhirnya dibenarkan beroperasi mulai Jun 2020, tetapi PKP kedua dan ketiga, serta perintah kawalan pergerakan penuh (FMCO) pada 2021 menyebabkan operasi dihentikan semula untuk tempoh masa yang panjang.

Dengan dianggarkan 600,000 calon menjalani kursus dan ujian memandu di institut memandu setiap tahun, Loke berkata ini telah mengakibatkan longgokan menunggu yang sangat tinggi.


Loke berkata pasukan petugas itu, yang diketuai oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), akan mencari jalan untuk mengatasi masalah tertunggak serta mempercepatkan proses mendapatkan lesen memandu.

Setahun yang lalu, bekas menteri pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong juga cuba menangani isu ini, mengarahkan JPJ untuk menangani masalah longgokan itu.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Longgokan menunggu Ujian Memandu ditahap kritikal ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top