Perodua Axia E harga Rahmah RM22K tanpa ABS dan VSC

This post has already been read 196 times!

Terdedah maklumat Perodua Axia E yang baru dilancarkan tidak dilengkapi sistem:

1) ABS (sistem brek antikunci) dan

2) VSC (kawalan kestabilan kenderaan)

Perkara ini telah dibongkar oleh bekas menteri pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong baru baru ini.Perodua Axia E yang dilancarkan dengan harga ‘Rahmah’ RM22k popular dikalangan sekolah memandu dan pelajar universiti.


Apakah sebenarnya ABS dan VSC dan adakah ia penting?

1) Sistem Brek Antikunci (ABS)

Dalam kereta dengan sistem ABS, terdapat penderia untuk mengukur kelajuan putaran setiap roda. Di bawah brek berat, jika penderia mengesan bahawa mana-mana kelajuan putaran roda akan dikunci, ia akan menghantar isyarat kepada komputer yang memberitahu brek untuk melegakan tekanan brek pada roda itu untuk mengelakkannya daripada terkunci. Tindakan mengepam brek berkomputer ini boleh berlaku sehingga 15 kali sesaat.

Hasilnya ialah proses perlambatan yang lancar dan stabil hingga terhenti, jarak brek yang lebih pendek dan mengekalkan kawalan stereng semasa brek berat. Jarak brek anda akan menjadi lebih singkat.

2) Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC)

VSC ialah ciri yang direka untuk meningkatkan kestabilan kenderaan dengan mengesan dan mengurangkan kehilangan daya tarikan (tergelincir). Jika sistem VSC mengesan kehilangan daya tarikan atau tergelincir, ia boleh mengambil satu atau lebih tindakan kawalan untuk membantu menstabilkan kenderaan. Tindakan ini termasuk menggunakan brek secara terpilih pada satu atau lebih roda, mengurangkan kuasa enjin, atau gabungan kedua-duanya.

jika kenderaan kurang stering (tidak cukup membelok dan cenderung ke arah lurus), sistem VSC mungkin menggunakan brek pada roda belakang bahagian dalam untuk menghasilkan tork yang membantu kenderaan membelok. Jika kenderaan terlampau stereng (memusing terlalu banyak dan cenderung berputar keluar), sistem VSC mungkin menggunakan brek pada roda hadapan luar untuk mengatasi putaran.

Dalam sesetengah kes, sistem VSC mungkin juga mengurangkan kuasa enjin untuk membantu mendapatkan semula kawalan.

Dengan mengurangkan kemungkinan terbabas atau hilang kawalan, sistem VSC boleh membantu pemandu mengekalkan kawalan kenderaan mereka, terutamanya dalam keadaan licin atau apabila kenderaan itu mengendalikan pada had keupayaannya, sekali gus meningkatkan keselamatan dengan ketara.

Penafian
Baca Juga   Teknologi baru Bateri niobium untuk EV hanya 6 minit cas penuh

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.