Kesatuan Eropah haramkan saduran krom bermula 2024 – dikesan punca kepada kanser paru-paru

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Kesatuan Eropah bercadang mengharamkan saduran krom bermula 2024. Bahan kromium heksavalen disahkan menjadi punca kanser paru-paru.

Kromium heksavalen telah diketahui sebagai karsinogen (bahan yang merangsang pertumbuhan sel kanser dalam tisu hidup) dan menjadi penyebab kepada terjadinya kanser paru-paru.

Kaedah saduran ini popular digunakan dengan sangat meluas dalam menghasilkan komponen automotif bagi mengelakkan berlakunya proses pengaratan serta memberikan nilai estetika yang cantik.

Bahan berkenaan telahpun diharamkan untuk digunakan pada kenderaan baharu yang dijual di Eropah sejak 2003 dan Jepun sejak 2008.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Kesatuan Eropah haramkan saduran krom bermula 2024 - dikesan punca kepada kanser paru-paru ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top