Tekanan Angin Tayar menyebabkan peningkatan petrol atau diesel

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahajaBayangkan anda seperti bola yang bergolek di atas ais, tiada geseran antara kedua-dua permukaan, berapa banyak daya tambahan yang anda perlukan untuk memastikan bola itu bergerak? Sifar (Terima kasih, Newton).

Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan bahan api kenderaan anda semasa memandu di jalan raya.

Geseran antara tayar dan jalan memberi kesan ketara kepada penjimatan bahan api, dan pada masa ini kita semua harus tahu logik di sebalik ini, tekanan tayar yang lebih rendah membawa kepada kesan geseran yang lebih besar, melambatkan pergerakan dan dengan itu, menyebabkan enjin membakar lebih bahan api.

Kajian Michelin menunjukkan bahawa tayar kenderaan bertanggungjawab keatas sekurang-kurangnya 1/5 daripada jumlah penggunaan bahan api kenderaan anda dan penurunan tekanan 1 bar (14.5 psi) akan meningkatkan penggunaan bahan api anda sebanyak 3-5%.

Sebagai contoh Perodua Alza dengan penggunaan bahan api 5 liter untuk jarak 100 km akan berkurangan kepada 95-97 km sahaja.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Tekanan Angin Tayar menyebabkan peningkatan petrol atau diesel ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top