[Video] Burung Cenderawasih Wilson’s unik warna-warni

This post has already been read 204 times!

Burung cenderawasih Wilson, juga dikenali sebagai burung cenderawasih Wilson atau burung cenderawasih merah, ialah spesies burung yang berasal dari hutan di timur Indonesia, khususnya pulau Waigeo dan Batanta di Papua Barat.Ia dinamakan sempena penjelajah dan naturalis, Sir Edward Wilson.


Burung cenderawasih Wilson jantan terkenal dengan bulunya yang bertenaga dan menarik. Ia mempunyai kepala biru diraja yang dalam, mahkota berwarna biru terang, mantel kuning, bulu tekak hijau terang, dan sepasang bulu ekor yang panjang dan langsing.

Ciri yang paling membezakan ialah bulu merah terang yang memanjang dari rusuknya, kelihatan serupa dengan tanjung.

Bulu yang rumit ini digunakan untuk menarik minat betina.Semasa proses mengawan, jantan membina pentas di lantai hutan. Pentas dihiasi dengan pelbagai objek untuk menarik perhatian betina.

Jantan melakukan beberapa siri pergerakan akrobatik, melebarkan sayapnya dan mempamerkan bulu berwarna-warni sambil melompat di sekeliling tapak pentas.

Tidak seperti jantan, burung cenderawasih Wilson (Wilson’s-bird-of-paradise) betina mempunyai penampilan yang lebih tenang.

Dia mempunyai badan yang kebanyakannya coklat dengan kepala hitam kebiruan dan sentuhan kuning di leher dan tekak.

Burung cenderawasih Wilson memakan buah-buahan, serangga, dan arthropoda yang terdapat di hutan hujan yang didiaminya.

Disebabkan kehilangan habitat dan kemerosotan jumlahnya yang disebabkan oleh aktiviti manusia, serta memburu bulunya, spesies ini dianggap terancam dan dilindungi di bawah undang-undang Indonesia.

Usaha sedang dilakukan untuk memulihara habitatnya dan melindungi burung yang mengagumkan ini.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Kenapa Itik dan Angsa mudah terapung