4 mins read

6 Syarikat $25 Billion asal dari Garaj

This post has already been read 1034 times!

1) Google

Garaj tempat Google bertapak semasa ia diasaskan pada tahun 1998

Ya, enjin carian paling terkenal di dunia sebenarnya bermula di garaj. Larry Page dan Sergey Brin, graduan Universiti Stanford, menyewa garaj daripada seorang rakan, Susan Wojcicki, pada September 1998.

Mereka bekerja siang dan malam selama beberapa bulan dan membangunkan apa yang akan dikenali sebagai Google.

Matlamat utama mereka semasa mencipta laman web adalah untuk mengatur dan mengekalkan semua jenis maklumat pada satu platform yang boleh diakses oleh orang biasa di seluruh dunia.

Hari ini, Google ialah enjin carian yang paling biasa digunakan di dunia dan juga telah melancarkan tapak web dan aplikasi berguna lain seperti Gmail, Google+ dan Google Drive.

2) Apple

Tempat kelahiran Apple : garaj Steve Jobs.

Apple ialah satu lagi jenama antarabangsa yang sangat popular, tetapi hanya sedikit orang yang menyedari bahawa ia telah bermula di sebuah garaj California oleh tiga lelaki muda iaitu Steve Jobs, Steve Wozniak, dan Ronald Wayne

Mereka membangunkan komputer Apple pertama pada tahun 1976 di garaj rumah ibu bapa Steve Jobs. Apple I telah dijual sebagai papan induk kepada kedai tempatan dengan harga $500 dan tidak lama selepas itu, mereka meneruskan mencipta komputer Apple II. Produk dan syarikat pengasas menjadi terkenal apabila barisan produk Macintosh mendapat sambutan amat menggalakkan, yang mana mereka memperoleh keuntungan berjuta-juta dolar.

Kini, Apple menerajui revolusi teknologi dengan pelbagai perantinya, termasuk komputer Mac, iPhone, iPod dan iPad.

3) Microsoft

Setiap pengguna komputer mengetahui jenama Microsoft. Ia adalah perisian yang luar biasa dan terkenal yang pernah dicipta di garaj kecil Albuquerque oleh Bill Gates dan rakannya Paul Allen.

Baca Juga   Keretapi Bijih Besi Mauritania panjang 3km

Kedua-dua mereka memberi lebih kepentingan kepada bahasa pengaturcaraan dan operasi perisian dan bekerja dengan kerjasama IBM. Sistem pengendalian komputer pertama MSDOS mereka berjaya mengutip $80,000. Mereka terus bekerja keras dan beberapa tahun kemudian mereka membangunkan sistem pengendalian mereka yang paling mengagumkan dan luar biasa, dipanggil Windows.

Hari ini, Windows ialah perisian yang paling banyak digunakan di dunia. Kira-kira 80% komputer di seluruh dunia menggunakan sistem pengendalian ini.

Garaj Tempat Bill Gates dan Paul Allen menghasilkan sistem operasi komputer MSDOS

4) Amazon

Amazon.com ialah laman web beli-belah dalam talian yang terkenal yang dicipta pada tahun 1994 sebagai kedai buku dalam talian oleh Jeff Bezos.

Dia mencipta laman web di garajnya di Washington, pada asalnya melabur hampir $40,000 untuk membolehkannya memesan, menjual dan menghantar buku ke 48 negara yang berbeza.

Dia berjaya menjual buku pertamanya pada Julai 1995, dan sejak itu telah membina Amazon menjadi kedai beli-belah dalam talian terbesar di dunia.

Garaj Jeff Bezos tempat pertama Amazon.com

5) Disney

Walt dan Roy Disney menghasilkan filem animasi pertama di garaj bapa saudara mereka pada tahun 1923.

Mereka memulakan kerjaya mereka dengan mencipta “ Alice Comedies,” yang sebenarnya merupakan sebahagian daripada siri animasi asal Alice in Wonderland.

Disney menghadapi banyak kesukaran dalam perjalanan ke arah kejayaan dan hanya diterima oleh pelabur selepas melalui banyak rintangan.

Kini, Disney ialah salah satu rumah media dan francais paling popular berpendapatan tertinggi di dunia, dan merupakan nama terkemuka dalam menghasilkan kartun, filem kanak-kanak dan filem animasi.

Garaj tempat Disney bermula

6) Hewlett-Packard (HP)

Dua rakan, Bill Hewlett dan Dave Packard, mengasaskan HP di garaj Packard pada tahun 1939 dengan pelaburan awal hanya $538.

Produk yang akhirnya meningkatkan kerjaya mereka ialah pengayun audio (HP200A), yang dijual kepada Walt Disney untuk menambah baik sistem bunyinya untuk filem Fantasia.

Baca Juga   Asal penggunaan sistem 60 untuk masa

Walt Disney membeli lapan osilator dan memberikan HP rehat terbesar dalam hidupnya. Hari ini, garaj Packard di Palo Alto terkenal sebagai tempat kelahiran HP dan Silicon Valley.

Sejak penubuhannya, HP telah berkembang menjadi sebuah syarikat yang berkuasa dan aktif, membangunkan pelbagai komputer, komputer riba dan aksesori tertumpu komputer lain dengan teknologi canggih.

Garaj tempat bermulanya Hewlett-Packard

Kesemua syarikat ini bermula dengan modal pelaburan yang kecil dan ruang fizikal yang kecil, tetapi kerja keras dan dedikasi yang tidak berbelah bahagi membawa mereka kepada kejayaan besar.

Dengan jenis semangat dan keazaman yang sama, anda juga boleh menjadi pengasas perusahaan $25B+ seterusnya.


Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.