Bagaimana rasa cinta dan sayang terhasil

This post has already been read 124 times!

Manusia dilengkapi dengan pelbagai hormon yang bertindak menghasilkan pelbagai reaksi. Antaranya hormon cinta sayang.

hormon cinta sayang sebenarnya merujuk kepada oksitosin, iaitu hormon dan neuropeptida yang dihasilkan dalam hipotalamus (otak) dan dikeluarkan oleh kelenjar pituitari.

Oxytocin dikaitkan dengan pelbagai tingkah laku sosial dan ikatan, termasuk perasaan keinginan cinta sayang, kepercayaan dan hubungan.

Oksitosin sering dirujuk sebagai hormon cinta sayang kerana ia dikeluarkan semasa aktiviti atau situasi yang menggalakkan ikatan dan interaksi sosial.

Sebagai contoh, ia dikeluarkan dalam jumlah yang besar semasa bersalin dan menyusu, yang membantu mengeratkan ikatan antara ibu dan anaknya.

Oksitosin juga dilepaskan semasa sentuhan kulit ke kulit, pelukan, pelukan dan aktiviti seksual, yang menggalakkan perasaan dekat dan keintiman.

Selain itu, oksitosin didapati mempunyai pelbagai kesan ke atas tingkah laku sosial.

Ia boleh meningkatkan kepercayaan dan empati, menggalakkan interaksi sosial yang positif, dan mengurangkan tekanan dan kebimbangan.

Sesetengah penyelidikan juga mencadangkan bahawa oksitosin mungkin memainkan peranan membentuk tingkah laku pasangan dalam hubungan romantis.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Tidur ialah hospital semulajadi