Jangan Buang Kulit Pisang! 8 Cara Menggunakannya

This post has already been read 481 times!

Kulit pisang mengandungi kandungan tinggi serat, protein dan karbohidrat, bersama-sama dengan asid amino, antioksidan, dan mikronutrien fosforus, besi, kalsium dan magnesium.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kulit pisang telah membuktikan aktiviti antioksidan dan membantu mengurangkan kerosakan radikal bebas pada tisu organ.

Khasiat yang selalu dibuang ke tong sampahKulit juga mengandungi fitokimia dengan aktiviti antimikrob dan anti-radang. Komponen ini membolehkan penggunaan kulit pisang untuk kulit, rambut, gigi dan menyembuh jangkitan kulit.

1. Pelembap Kulit semula jadi

Menggosok kulit pisang pada kulit anda atau meletakkannya pada muka anda seperti topeng boleh berfungsi sebagai pelembap semula jadi, di samping mengurangkan bengkak, kemerahan dan kerengsaan.

2. Pengurangan Garis Halus dan Kedutan
Kulit pisang mengandungi senarai panjang fitokimia, seperti polifenol dan karotenoid , yang menggalakkan kesihatan kulit dengan melawan kerosakan radikal bebas. Sebatian ini mempunyai kesan perlindungan dan boleh membantu memberikan kulit anda kelihatan lebih muda.

3. Penenang Kulit( menggebu kulit)
Kulit pisang dikatakan mempunyai sifat anti-radang, antioksidan dan antimikrob. Penyelidikan mencadangkan bahawa ia mempunyai kesan menenangkan pada kulit dan boleh membantu melegakan keadaan seperti psoriasis dan ekzema, sambil menenangkan gigitan pepijat, luka, selaran matahari dan kerengsaan kulit.

Kajian menunjukkan bahawa tanin dalam kulit pisang mempunyai fungsi antimikrob dan boleh menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jangkitan.

4. Penggalak Kesihatan Rambut
Kulit boleh digunakan untuk menambah kelembapan dan bersinar pada rambut anda. Anda hanya perlu menggosok rambut anda dengan bahagian dalam kulit, atau untuk membuat pes topeng rambut.

5. Penggalak Kesihatan Pergigian

Kulit pisang mempunyai sifat antibakteria dan boleh digunakan sebagai ubat gigi untuk melawan jangkitan pergigian dan meningkatkan kesihatan gusi anda.

6. Digunakan sebagai Makanan Ternakan

Kulit pisang kini digunakan sebagai makanan tambahan untuk ternakan, kambing, monyet, ayam itik, arnab, ikan, zebra dan spesies lain. Mereka membekalkan fitonutrien dan antioksidan yang sihat.

7. Digunakan untuk Pemurnian Air
Penyelidik telah mendapati bahawa kulit pisang boleh digunakan untuk membersihkan air. Kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Kimia Perindustrian dan Kejuruteraan mendapati bahawa kulit pisang cincang mampu menghilangkan plumbum dan tembaga daripada air tercemar.

Kulit boleh berfungsi sebagai alat kos rendah untuk pembersihan, menurut penyelidik.

8. Penambah Kompos
Kulit pisang menjadi baja kompos lebih kandungan nutrisi meningkatkan kualiti tanah.

Baca Juga   Keistimewaan puasa air untuk awet muda di usia tua

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.