Kapal Persiaran keperluan kuasa elektrik 70 buah kondominium

This post has already been read 308 times!

Jumlah keperluan kuasa elektrik sebuah kapal persiaran berbeza-beza bergantung pada saiz, kemudahan dan reka bentuknya.

Kapal pesiaran yang lebih besar biasanya mempunyai permintaan kuasa yang lebih tinggi berbanding dengan yang lebih kecil. Secara purata, kapal persiaran bersaiz sederhana mungkin memerlukan sekitar 50 hingga 100 megawatt (MW) kuasa, manakala kapal yang lebih besar boleh memerlukan lebih daripada 100 hingga 200 MW atau lebih.

Ini hampir menyamai keperluan kuasa untuk 70 buah kondominium.

Secara perbandingan purata kuasa sebuah kondominium 15-16 tingkat yang mengandungi 150 hingga 200 buah rumah memerlukan kuasa sekitar 3MW.

Keperluan kuasa kapal persiaran ini bukan sahaja merangkumi sistem penggerak kipas tetapi juga merangkumi pelbagai kemudahan di atas kapal.

Janakuasa eletrik kapal

Beberapa sistem dan kemudahan utama yang menggunakan kuasa pada kapal persiaran termasuk:

1. Sistem pendorong: Sistem pendorong, yang merangkumi enjin, motor pendorong, dan kipas, memerlukan sejumlah besar kuasa untuk menggerakkan kapal melalui air.

2. Sistem komunikasi dan navigasi: Sistem ini merangkumi radar, GPS, peralatan komunikasi dan elektronik lain yang diperlukan untuk navigasi dan komunikasi yang selamat dengan pantai atau kapal lain.

3. Pencahayaan: Kapal persiaran mempunyai sistem pencahayaan yang luas, termasuk lampu kabin, lampu koridor, lampu kawasan awam dan pencahayaan luar. Teknologi LED sering digunakan untuk mengurangkan penggunaan kuasa dalam pencahayaan.

4. Penghawa dingin dan pengudaraan: Kapal pesiar mesti menyediakan suhu dan kualiti udara yang selesa untuk penumpang dan anak kapal di seluruh kapal. Ini memerlukan sistem penyaman udara yang berkuasa dan kipas pengudaraan.

5. Sistem air: Loji penyahgaraman sering digunakan untuk menukar air laut kepada air tawar untuk bekalan air di atas kapal, seperti minum, mandi dan memasak. Sistem ini memerlukan kuasa untuk beroperasi.

Baca Juga   AlterEgo cara komunikasi dengan otak tanpa bercakap

6. Hiburan dan kemudahan: Kapal persiaran dilengkapi dengan pelbagai kemudahan hiburan, termasuk teater, kasino, kelab malam, spa dan restoran. Kemudahan ini memerlukan kuasa untuk pencahayaan, sistem bunyi, peralatan dapur, dan pelbagai peranti elektrik.

7. Sistem pencegahan kebakaran meliputi sistem pam tunggu sedia dan pemantauan elektronik diseluruh kapal.

Perlu diingat bahawa kapal persiaran yang lebih baharu sering melaksanakan ciri cekap tenaga, seperti lampu LED, sistem HVAC termaju dan sistem pengurusan tenaga, untuk mengoptimumkan penggunaan kuasa dan mengurangkan kesan alam sekitar.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.