1 min read

China muncul pengeluar pertama teksi terbang di dunia

This post has already been read 7545 times!

Pentadbiran Penerbangan Awam China telah menganugerahkan Sijil Kelayakan sistem pesawat tanpa pemandu (Drone) kepada EHang, Sebuah syarikat pengeluar Teksi Terbang di China.

Sistem pesawat tanpa pemandu EH216-S, menjadikannya eVTOL (pesawat berlepas dan mendarat menegak elektrik) teksi terbang pertama di dunia.

Pesawat elektrik dua tempat duduk itu telah melalui ujian yang ketat termasuk kekuatan strukturnya, kelayakan kemalangan dan simulasi perisian, antara lain.

“Kami berharap untuk menjadi yang pertama di dunia, dalam jangka pendek, untuk melancarkan operasi komersial eVTOL autopilot,” kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang, Hu Huazhi kepada AFP.

Pesawat tanpa pemandu ini mempunyai ciri berlepas dan mendarat menegak yang dipacu oleh 16 motor elektrik dengan satu kipas dipasang pada setiap motor. Hebatnya, ia boleh menempuh jarak kira-kira 22 batu, atau 35 km dengan sekali cas. Ia boleh terbang pada kelajuan 62 mph atau 100. Kelajuan maksimumnya ialah 81 mph atau 130. Ketinggian maksimum 10,000 kaki atau 3000 meter. Tempoh mengecas semula sepenuhnya bateri mengambil masa kira-kira 2 jam. Had berat penumpang ialah 220kg.

EHang , telah mengumumkan bahawa mereka telah memperoleh permit penerbangan operasi untuk AAV gred penumpang dua tempat duduknya, EHang 216, daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Norway (CAA Norway).

Sementara itu, di AS, terdapat kekangan untuk pesawat tanpa pemandu. Kerajaan menganggap kenderaan itu sebagai risiko keselamatan kepada orang ramai itu.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Mahkamah arah bekas polis bayar RM820,000 kepada dua wanita Mongolia kerana melakukan persetubuhan tanpa rela