Kerakusan manusia mencetus tindak balas harimau Malaya.

This post has already been read 148 times!

Begitu banyak penulisan dan kempen melestarikan alam sekitar bertujuan memberi kesedaran menjaga aset alam sekitar termasuk sumber makanan Harimau Malaya.

Sumber makanan mencukupi merupakan keperluan asas kehidupan termasuk harimau Malaya.

Walaupun terdapat pelbagai faktor yang boleh menyumbang kepada serangan harimau terhadap manusia, tekanan, kecederaan disebabkan jerat pemburu, jumlah makanan yang tidak mencukupi, dan kemusnahan habitat mereka adalah antara punca utama.

Apabila harimau berada di bawah tekanan atau berasa terancam, mereka boleh menjadi lebih agresif dan boleh menyerang manusia jika mereka merasakan keselamatan mereka terancam.

Selain itu, apabila harimau tidak mempunyai makanan yang mencukupi, mereka mungkin lebih cenderung untuk menerokai penempatan manusia untuk mencari mangsa, meningkatkan risiko serangan.

Kemusnahan hutan dan pencerobohan manusia terhadap habitatnya juga memainkan peranan, kerana ia mengurangkan habitat semula jadi harimau dan menyukarkan mereka untuk mencari makanan.

Ini sering menyebabkan harimau berkeliaran ke kawasan tempat manusia tinggal atau bekerja, meningkatkan kemungkinan konfrontasi dan serangan.

Untuk mengurangkan risiko serangan harimau, adalah penting untuk melindungi habitat semulajadi harimau, mengurus interaksi manusia-harimau, dan menyediakan makanan yang mencukupi untuk menghalang mereka daripada meneroka terlalu dekat dengan penempatan manusia.

Bayangkan kancil dan pelanduk dihutan diburu sehingga pupus, apa yang tinggal untuk makanan Sang Harimau Malaya. Mereka kelaparan dan tertekan mencetuskan serangan membunuh manusia pula.

Perbuatan kejam menjerat dan menembak sumber makanan Harimau Malaya adalah kerja kerakusan.

Bukti tindakbalas Harimau Malaya telah berlaku di Jeli Kelantan pada 29 November 2023.

Isyaratnya jelas supaya agensi penguatkuasaan hutan selain dari menangkap pemburu hatam, mesti juga aktif menjalankan pembiakan sumber makanan untuk hidupan hutan.

Baca Juga   Harimau Malaya antara 10 teratas kutip mata FIFA November 2023

Kepupusan sumber makanan hidupan hutan menyebabkan berlakunya serangan keatas manusia.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.