Minyak ikan omega-3 bagaimana memilih yang bagus

This post has already been read 158 times!

Kualiti suplemen minyak ikan yang bagus bergantung kepada kandungan EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic). Sebagai contoh minyak ikan berkualiti rendah biasa mengandungi EPA dan DHA yang rendah.

Semakin tinggi kandungan bahan ini semakin tinggi harga minyak ikan.

Berikut ialah beberapa cadangan untuk membantu anda memilih minyak ikan omega-3 yang baik:

1. Semak label: Cari suplemen yang menyatakan dengan jelas jumlah EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic) setiap hidangan. Pastikan ia memberikan kepekatan tinggi asid lemak ini.

2. Minyak ikan pekat: Cari suplemen yang menggunakan bentuk minyak ikan pekat, kerana ia biasanya akan mempunyai jumlah EPA dan DHA yang lebih tinggi. Ini sering dinyatakan pada label sebagai “pekat” atau “berpotensi tinggi.”

3. Ketulenan dan kualiti: Adalah penting untuk memilih suplemen minyak ikan yang diuji oleh pihak ketiga untuk ketulenan dan bebas daripada bahan cemar seperti logam berat, PCB dan toksin lain.

Cari pensijilan seperti IFOS (International Fish Oil Standards) atau GOED (Global Organization for EPA dan DHA Omega-3s) pada label.

4. Sumber minyak ikan: Pilih minyak ikan yang diperoleh daripada sumber yang mampan dan diurus dengan baik, seperti ikan kecil yang ditangkap liar seperti ikan bilis, sardin atau tenggiri. Ikan ini cenderung mempunyai paras merkuri yang lebih rendah berbanding ikan pemangsa yang lebih besar.

5. Kesegaran dan pengoksidaan: Asid lemak Omega-3 boleh teroksida dari semasa ke semasa, membawa kepada bau dan rasa tengik. Cari suplemen minyak ikan yang menggunakan langkah-langkah untuk memastikan kesegaran, seperti botol gelap. Elak minyak dalam botol terang kerana kemungkinan minyak teroksida.

Baca Juga   Mengapa Beras Hitam dikenali Beras Larangan

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.