Penetapan Hari Raya  Aidilfitri 2024

This post has already been read 3853 times!

Tarikh melihat anak bulan Syawal bagi tahun ini ditetapkan pada petang Selasa 9 April 2024
bersamaan 29 Ramadan 1445 Hijrah dan pengistiharan tarikh
raya puasa akan diumumkan
pada malam berkenaan.

Proses Mencerap Anak Bulan

Pejabat penyimpan Mohor
Besar Raja-raja Malaysia dalam satu kenyataan memaklumkan Majlis Raja-raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh hari raya puasa adalah berdasarkan
rukiah dan hisab bagi menyempurnakan titah perintah
yang di-Pertuan Agong
setelah diperkenankan oleh duli-duli yang maha mulia
raja-raja penyimpan mohon
besar raja-raja akan mengisytiharkan tarikh tersebut,
penyimpan mohon besar
raja-raja akan mengisytiharkan
pada malam itu juga tarikh hari
raya puasa yang ditetapkan melalui radio dan televisyen.

Menurut kenyataan itu,
jawatankuasa-jawatankuasa
yang berkenaan telah diperkenankan melihat
anak bulan Syawal pada petang
selasa di 29 lokasi seluruh negara.


Menurutnya, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan tarikh permulaan puasa pada malam itu melalui melalui radio dan televisyen.

Kenyataan itu menyebut jawatankuasa-jawatankuasa yang berkenaan telah diperkenankan melihat anak bulan Ramadan pada petang hari tersebut di 29 lokasi di seluruh negara iaitu

Pontian Kecil, Johor dan Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara di Melaka.

Selain itu Kompleks Baitul Hilal Telok Kemang, Port Dickson di Negeri Sembilan serta Bukit Melawati, Kuala Selangor; Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat dan Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam di Selangor.


Lokasi melihat anak bulan di Perak adalah di Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru di Manjung; Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh di Pulau Pinang; serta Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda; Pemandangan Indah, Pulau Langkawi dan Menara Alor Setar, Alor Setar di Kedah. 

Baca Juga   Kebas bahagian kaki tangan mesti dirawat segera


Lokasi lain ialah Bukit Besar, Kuala Terengganu; Bukit Geliga, Kemaman; Pulau Perhentian, Besut; Balai Cerap Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA), Mukim Merang, Setiu di Terengganu, serta Bukit Peraksi, Pasir Puteh; Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai; dan Menara Bangunan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (SEDC), Jalan Tengku Putra Semerak, Kota Bharu di Kelantan. 


Selain itu Pusat Falak Miri; Teluk Bandung, Kuching; dan Tanjung Batu, Bintulu di Sarawak, Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan di Sabah; dan di Pahang adalah di Bukit Tanjong Batu, Nenasi; Gunung Berincang, Cameron Highlands serta Menara Kuantan 188.


Turut menjadi lokasi melihat anak bulan ialah Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan; Menara Kuala Lumpur; Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya dan Menara Pandang Masjid Al-Hussain, Kuala Perlis.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.