Gunung Berapi RUANG meletus amaran tsunami dikeluarkan

This post has already been read 1362 times!

Pihak berkuasa  Indonesia pada Rabu 17 April 2024 mengarahkan ratusan penduduk kampung berpindah berikutan beberapa letusan gunung berapi Ruang, menimbulkan kebimbangan ia boleh runtuh ke laut dan mencetuskan tsunami. Sebagaimana berlaku pada tahun 1872.

Gunung berapi Gunung Ruang di Indonesia meletus beberapa kali semalaman pada 17 April 2024 menyebabkan ratusan orang terpaksa dipindahkan.

Gunung berapi Gunung Ruang di Indonesia meletus beberapa kali semalaman pada 17 April 2024 menyebabkan ratusan orang  dipindahkan.

Gunung Ruang, gunung berapi setinggi 725 meter (2,400 kaki) di Pulau Ruang, Sulawesi Utara, telah meletus sekurang-kurangnya lima kali sejak malam Selasa 16 April 2025, memuntahkan lava berapi dan abu menjulang ribuan kaki ke langit, kata agensi volkanologi negara itu.

Gunung Ruang memuntahkan lahar panas dan tiang abu ke langit malam pada 17 April 2024, seperti yang dilihat dari Sitaro, Sulawesi Utara.

Amaran  tahap tertinggi meminta orang ramai supaya tidak menghampiri dalam lingkungan 6 kilometer (3.7 batu) dari puncak, kerana bimbang Gunung Ruang sebahagiannya boleh runtuh ke dalam air dan menyebabkan tsunami, kerana ia lakukan pada tahun 1871.

Kuasa letusan Gunung Ruang dilaporkan semakin besar dan telah mengeluarkan awan panas kira-kira 1.7 kilometer.

Rakaman dramatik letusan pada hari Rabu menunjukkan kepulan abu kelabu mengepul ke langit dan aliran lava bercahaya, disertai dengan sambaran petir.

Pulau Ruang adalah rumah kepada kira-kira 800 penduduk, yang telah berpindah sementara ke Pulau Tagulandang yang berdekatan, menurut pihak berkuasa.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.Berikutan suasana berikutan
letusan gunung berapi Ruang,  Syarikat penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia membatalkan penerbangan di antara Kuala Lumpur dan Sabah serta Sarawak  Indonesia.

Menurut Malaysia Airlines,
11 penerbangan antara
Sabah dan Kuala Lumpur dibatalkan manakala 8 penerbangan Sarawak dan Kuala Lumpur turut terkesan.

Ia juga sedang berusaha membantu penumpang mendapatkan penerbangan
alternatif sebaik keadaan reda.

Sementara itu, AirAsia turut membatalkan 16 penerbangan.

Penumpang terjejas boleh
melakukan perubahan kepada tarikh. Perjalanan baru dalam
tempoh 30 hari dari tarikh
asal.

Baca Juga   Skim perubatan percuma MADANI

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.