Satu satunya warga Jepun selamat tragedi Titanic

This post has already been read 1338 times!

Kisah Satu-satunya Penumpang Jepun Titanic  yang selamat  sudah lebih 100 tahun berlalu, tetapi kisah mangsa Titanic yang terselamat masih menarik minat orang ramai hari ini.

Sehingga hari ini, tenggelamnya Titanic kekal sebagai peristiwa paling menarik dalam sejarah bencana maritim.

Tetapi apa yang terus menarik minat orang ramai adalah kisah-kisah mangsa yang terselamat, malah yang menyedihkan seperti kisah Masabumi Hosono.

Sebelum Titanic berlayar, Hosono, seorang birokrat Jepun, bekerja di Rusia sebagai naib ahli majlis Kereta Api untuk Kementerian Pengangkutan Jepun, lapor Japan Times.

Hosono yang berusia 42 tahun memilih untuk menaiki Titanic di Southampton, England, daripada melakukan pengembaraan merentasi Rusia.

Pada petang yang sejuk 14 April 1912, pelayaran sulung RMS Titanic ditimpa malapetaka apabila kapal itu terhempas ke gunung ais.

Hosono bersedia untuk mati apabila seorang pegawai berkata terdapat ruang pada bot penyelamat Menurut kisahnya tentang bencana itu — yang kebanyakannya ditulisnya di atas kapal penyelamat RMS Carpathia pada hari-hari selepas karam,

dan yang dikongsi bersama keluarganya secara terbuka pada tahun 1997.

Dia dikejutkan dengan ketukan di pintu kabinnya

Bagaimanapun, kerana Hosono dianggap sebagai orang asing, dia dihantar ke geladak bawah, jauh dari bot penyelamat.

Semasa bersiap untuk saat-saat terakhirnya hidupnya,  muncul seorang pegawai kapal yang memberi tahunya bahawa  terdapat dua tempat duduk diatas bot penyelamat.

Seorang lelaki lain melompat masuk ke bot penyelamat.

Hosono pada mulanya teragak-agak. Cerita berkaitan “Saya sendiri tenggelam dalam kehancuran apabila memikirkan tidak dapat melihat isteri dan anak-anak tercinta lagi kerana tiada penyelesaian lain untuk saya selain berkongsi nasib yang sama seperti Titanic,” tulis Hosono dalam surat kepada isteri beliau pada hari-hari selepas bencana.

Baca Juga   Siaran langsung Saingan AFC Kawasaki Frontale Lawan JDT

“Tetapi contoh lelaki pertama yang melompat mendorong saya untuk mengambil peluang terakhir ini.” Hosono adalah antara penumpang yang diselamatkan oleh RMS Carpathia.

RMS Carpathia yang sempat menyelamatkan 700 mangsa Titanic. Hosono adalah antara penumpang yang diselamatkan oleh RMS Carpathia.

Jadi, dia melompat, memastikan kelangsungan hidupnya. Dia menjadi salah seorang daripada 700 penumpang kapal Titanic yang terselamat, manakala 1,500 terkorban.

Selama beberapa dekad, masyarakat Jepun tidak memaafkannya kerana terselamat. Dia telah menerima kritikan keras dari akhbar Jepun, yang mengutuk lelaki yang hidup sebagai pengecut dan memuji keberanian mereka yang mati.

Menurut Metropolis Jepun, sjngguh memalukan kerana tidak mematuhi prinsip “wanita dan kanak-kanak didahulukan” dan mengelakkan kematian yang terhormat.

Oleh itu, Hosono tertakluk kepada apa yang orang Jepun sebut sebagai “mura hachibu,” atau pengasingan sosial.

Dia kehilangan pekerjaannya pada tahun 1914, lapor Associated Press.

Walaupun diupah semula secara sambilan, stigma itu menghantuinya sepanjang hayatnya.

Hosono hidup dalam rasa tertekan dan mengasingkan diri sehingga kematiannya  pada tahun 1939.

Walaupun selepas kematiannya, sebutan perkataan Titanic telah dilarang di rumahnya. Menurut The Brantford Expositor, penghinaan yang menyelubungi kelangsungan hidup Hosono berterusan hingga 1990-an, dipertingkatkan oleh publisiti negatif daripada media Jepun berikutan filem James Cameron “Titanic.”

Pada tahun 1997, keturunan Hosono menerbitkan tulisannya mengenai saat-saat terakhir Titanic, memulihkan kehormatannya.

Pada tahun 1997, AP melaporkan bahawa tulisannya bercanggah dengan sumber lain pada masa itu yang menganggapnya sebagai lelaki Asia lain di bot penyelamat yang berbeza, yang dituduh bertindak “secara hina.”

Sebaliknya, tulisan itu mencadangkan, Hosono sebenarnya membantu mendayung bot penyelamat dari kapal yang karam, menyelamatkan ramai rakan penumpang.

Mangsa yang terselamat dari RMS Titanic dalam salah satu bot penyelamat Titanic, sejurus sebelum diselamatkan oleh Carpathia, 15 April 1912.

Sudah tentu, pendedahan itu mendapat banyak simpati orang ramai terhadap Hosono. Ditulis pada alat tulis Titanic, akaun Hosono sehingga hari ini dianggap sebagai salah satu peringatan paling terperinci tentang apa yang berlaku di atas kapal malang itu di tengah-tengah panik malam kejadian.

Baca Juga   Eskalator terpendek di dunia

Arkib Sejarah Universal/Getty Images

Penemuan itu secara berkesan “mengembalikan kehormatan dan kredibilitinya,” Matt Taylor, seorang penyelidik Amerika dan sarjana Titanic yang menyiasat tulisan Hosono, memberitahu AP.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.