Bandaraya New York saman Tiktok Instagram Youtube kerana kesan sakit mental rakyatnya

This post has already been read 678 times!

New York menyaman USD100 juta TikTok, Instagram dan YouTube menyebabkan masalah kesihatan mental warganya.

Remaja ketagih media sosial

New York menyaman TikTok, Instagram dan YouTube berhubung platform ‘ketagihan’ dan masalah mental warganya. Platform media sosial didakwa mencetuskan krisis kesihatan mental kanak-kanak, mengganggu pembelajaran dan kehidupan sosial.

Kanak-kanak dan remaja amat terdedah kepada bahaya kerana otak mereka tidak berkembang sepenuhnya, kata tuntutan mahkamah itu.

“Belia kini ketagih dengan platform media sosial” menurut pemfailan setebal 311 muka surat di mahkamah atasan di California. Kira-kira 1 juta pelajar, dikesan mengalami gangguan mental. Sekolah pula membangunkan membangunkan kurikulum tentang kesan media sosial untuk menangani masalah kemurungan.

Pihak berkuasa New York membelanjakan lebih daripada $100 juta untuk program dan perkhidmatan kesihatan mental belia setiap tahun, kata pejabat Datuk Bandar Eric Adams. “Sepanjang dekad yang lalu, kami telah melihat betapa ketagihan dan keterlaluan dunia dalam talian boleh menjadi, mendedahkan anak-anak kita kepada perkara yang tidak henti-henti. aliran kandungan berbahaya dan menyemarakkan krisis kesihatan mental belia negara kita,” kata Adams.

Tindakan undang-undang itu adalah yang terbaharu daripada pelbagai saman yang difailkan oleh negeri, daerah sekolah di Amerika Syarikat yang mendakwa syarikat media sosial mengeksploitasi kanak-kanak dan remaja dengan mempertimbangkan ciri-ciri reka bentuk yang menyebabkan ketagihan.

Remaja tahu mereka menghabiskan terlalu banyak masa di media sosial tetapi tidak berdaya untuk berhenti, menurut tuntutan undang-undang baru, yang difailkan oleh bandar New York, jabatan pendidikannya dan New York City Health and Hospitals Corp, sistem hospital awam terbesar di negara ini.

Tuntutan itu bertujuan agar tingkah laku syarikat diisytiharkan sebagai gangguan awam untuk dikurangkan, serta ganti rugi kewangan yang tidak ditentukan.

Baca Juga   Batalkan Cukai 10% barang impot bernilai rendah dalam talian kerana menyiksa B40

Sebagai tindak balas kepada pemfailan, syarikat teknologi berkata mereka telah dan terus membangun dan melaksanakan dasar dan kawalan yang menekankan keselamatan pengguna. “Dakwaan dalam aduan ini adalah tidak benar,” kata José Castañeda, jurucakap induk YouTube Google, yang berkata melalui e-mel bahawa syarikat itu telah bekerjasama dengan pakar belia, kesihatan mental dan keibubapaan.

Jurucakap TikTok memetik kerjasama tetap yang serupa untuk memahami amalan terbaik dalam menghadapi cabaran seluruh industri.

“TikTok mempunyai perlindungan peneraju industri untuk menyokong kesejahteraan remaja, termasuk ciri sekatan umur, kawalan ibu bapa, had masa 60 minit automatik untuk pengguna bawah 18 tahun , dan banyak lagi,” kata kenyataan melalui e-mel.

Hampir semua remaja AS menggunakan media sosial, dan kira-kira satu daripada enam remaja menggambarkan penggunaan YouTube dan TikTok mereka sebagai “hampir berterusan”, menurut Pew Research Center.

Jurucakap Meta, yang memiliki Facebook dan Instagram, berkata syarikat itu mahu “remaja mempunyai keselamatan,pengalaman dalam talian yang bersesuaian dengan umur, dan kami mempunyai lebih 30 alat serta ciri untuk menyokong mereka dan ibu bapa mereka.

Kami telah menghabiskan sedekad menangani isu ini dan mengupah orang yang telah mendedikasikan kerjaya mereka untuk memastikan golongan muda selamat dan disokong dalam talian.” Semasa perbicaraan Senat lewat Januari, Ketua Pegawai Eksekutif Meta, Mark Zuckerberg, menyampaikan ucapan takziah kepada ibu bapa yang anak-anak mereka membunuh diri selepas dieksploitasi dan didera secara seksual melalui media sosial.

Kenyataan daripada Snap Inc, syarikat induk Snapchat, berkata aplikasinya direkabentuk berbeza daripada yang lain kerana ia “membuka terus kepada kamera.

“Walaupun kami sentiasa mempunyai lebih banyak kerja untuk dilakukan, kami berasa gembira tentang peranan Snapchat bermain dalam membantu rakan-rakan rapat berasa terhubung, gembira dan bersedia ketika mereka menghadapi pelbagai cabaran zaman remaja,” kata kenyataan itu.

Baca Juga   Kanak-kanak lelaki 2 tahun ditemui dalam sangkar berlumuran najis ibu ditangkap

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.