Garam menghalang makanan daripada rosak kerana ia mewujudkan persekitaran yang tidak mesra untuk bakteria dan mikroorganisma lain berkembang.



Apabila garam ditambah kepada makanan, ia mengeluarkan lembapan melalui proses yang dipanggil osmosis, mewujudkan persekitaran yang kurang baik untuk mikroorganisma ini berkembang maju.

Selain itu, garam secara langsung boleh menghalang pertumbuhan jenis bakteria tertentu dengan mengubah proses selularnya.

Dengan menghalang pertumbuhan bakteria dan mikrob, garam bertindak sebagai pengawet semulajadi, membantu memanjangkan jangka hayat makanan dan mencegah kerosakan. Ia biasanya digunakan dalam pengawetan dan pengawetan daging, ikan, dan sayur-sayuran.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa garam harus digunakan dalam jumlah yang sekitar setengah sudu kerana garam yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

advanced-floating-content-close-btnForum link.
advanced-floating-content-close-btn