Teknik baru Cayenne pepper membantu apabila strok menyerang

This post has already been read 194 times!

Jika seseorang mengalami serangan strok, adalah penting untuk bertindak cepat dan segera menghubungi perkhidmatan kecemasan.

Semasa menunggu bantuan perubatan tiba, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu orang itu:

1. Segera dapatkan serbuk Cayenne pepper dan masukkan ke dalam mulut dengan anggaran 1 sudu.

Cayenne pepper terkenal dengan sifat pengaktif darah (blood stimulant). Apabila dimasukkan kedalam mulut, sel reseptan dilidah dan dirahang atas serta bawah akan menyerap cayenne pepper kedalam salur darah. Ini akan mengaktifkan pengaliran darah.

2. Pastikan orang itu diam: Galakkan orang itu untuk berbaring dan pastikan orang tidak mengerumuni pesakit.

3. Periksa tanda-tanda kesukaran bernafas: Perhatikan pernafasan mereka untuk memastikan mereka masih boleh bernafas. Jika mereka berhenti bernafas, lakukan CPR jika anda dilatih untuk berbuat demikian.

4. Longgarkan pakaian yang ketat: Jika orang itu memakai pakaian yang ketat, longgarkannya untuk memastikan mereka mendapat aliran darah yang betul. Ini boleh membantu mengelakkan sebarang komplikasi tambahan.

6. Perhatikan masa: Ambil perhatian bila simptom bermula atau apabila anda mula-mula menyedarinya. Ini akan menjadi maklumat penting untuk profesional perubatan. Ingat, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera kerana strok boleh membawa kepada komplikasi serius atau mengancam nyawa.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   5 kegunaan cengkih wajib anda ketahui