Keajaiban Kulit bawang merah dan Putih

This post has already been read 84 times!

Amalan kita kebanyakannya membuang kulit luar atau kulitnya tanpa menyedari kandungan tinggi ubat-ubatan semulajadi terdapat dalam kulit bawang merah dan putih.


Kulit luar kelihatan seperti pembungkusan yang dibuang begitu sahaja, tetapi anda akan terkejut apabila mengetahui ia sebenarnya padat nutrien untuk kesihatan badan.Kulit luar bawang merah dan bawang putih menyediakan sumber vitamin A, C, E dan pelbagai antioksidan yang sangat baik.

Kulit bawang juga merupakan sumber yang kaya dengan flavonoid, terutamanya kuersetin, antioksidan yang kuat dan anti-radang.


Mengupas bawang putih menghilangkan antioksidan fenilpropanoid yang melindungi jantung dan membantu melawan proses penuaan di samping membantu meningkatkan imuniti dan menurunkan kolesterol LDL.


Cuma masalah bawang dipasaran dari ladang yang disembur racun kimia untuk kawalan makhluk perosak.

Kulit bawang direndam dalam air untuk tempoh untuk membuang 30minit untuk mengeluarkan racun yang melekat pada kulit.

Tanam bawang sendiri adalah lebih baik untuk mengelakkan masalah racun serangga.10 Kegunaan Untuk Kulit Bawang dan Bawang Putih


1. Nasi Berkhasiat
Campurkan beberapa kulit bawang semasa memasak nasi untuk menambah vitamin tambahan. Pastikan untuk membiarkan mereka curam semasa nasi masak. Hanya keluarkan kulit selepas masak.

2. Campurkan Ke Roti
Tambah satu sudu teh kulit bawang yang dikisar (lesung dan alu berfungsi dengan baik untuk dikisar) ke dalam doh roti buatan sendiri anda untuk menambah rasa dan nutrien yang lembut.


3. Melegakan Kekejangan Otot
Rebus kulit bawang selama 10-20 minit membuat infusi. Toskan kulit dari air dan minum sebagai teh sebelum tidur untuk membantu melegakan kekejangan otot.


4. Bantuan mudah Tidur
Tidur nyenyak penting bagi badan melakukan rawatan keatas organ dan memulihkan kualiti darah.

Teh kulit bawang amalan turun temurun memang membantu tidur nyenyak secara semula jadi.

Bancuh secawan teh kulit bawang. Cukup tuangkan air mendidih ke atas beberapa kulit bawang, tutup dan biarkan rendam selama lima belas minit. Tapis teh (atau gunakan bola teh) dan nikmati.

5. Tambah Nutrien ke Kompos
Bawang putih dan kulit bawang adalah cara terbaik untuk menambah nutrien pada longgokan kompos anda.


6. Pewarna Rambut

Kulit bawang juga menjadikan pewarna rambut yang hebat, menjadikannya perang keemasan yang cantik. Hanya masukkan kulit bawang ke dalam periuk air dan rebus selama 30-60 minit. Biarkan sejuk semalaman, kemudian tapis dan tuangkan ke atas rambut bersih. Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas.

7. Melegakan Kulit Gatal
Kulit bawang dan bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-kulat yang menjadikannya berkesan untuk melegakan masalah kulit gatal. Sapukan air rendaman kulit bawang pada kulit anda untuk melegakan.

Baca Juga   Soalan lazim temuduga kerja dan cara menjawab
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.