Keajaiban Air hujan kepada kesihatan dan menghidupkan tumbuhan.

This post has already been read 116 times!

Air hujan tidak mempunyai bahan kimia tambahan. Walaupun kandungan mineralnya agak rendah, ia juga bebas daripada toksin, seperti fluorida dan klorin.

Walaupun terdapat banyak perdebatan mengenai risiko kesihatan fluorida dalam air paip proses, terdapat kajian terbaru mengenai kesan fluorida terhadap kesihatan, termasuk masalah dengan tulang, gigi dan perkembangan neurologi. Air paip juga telah dikaitkan dengan masalah kulit seperti jerawat.

Minum air hujan juga boleh meningkatkan penghadaman manusia kerana kandungan pH yang beralkali. Air hujan mempunyai pH yang sama dengan air suling, jadi ia membantu meneutralkan tahap pH darah
kita dan menggalakkan fungsi perut.

Air hujan diketahui sangat bermanfaat untuk kulit dan rambut yang sihat. pH beralkali dalam air hujan membantu mengekalkan keanjalan dan kelembapan semula jadi kulit, di samping menyokong rambut yang sihat. Mencuci rambut dengan air hujan menjadikan rambut kita lebih kuat dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Adalah dinasihatkan untuk mandi air hujan sekali-sekala untuk menikmati manfaat kesihatannya pada kulit dan rambut kita.

Menyapukan air hujan pada kulit didapati berkesan dalam mencegah jerawat dan menghilangkan kotoran.

Air hujan juga dikenali kerana membantu menurunkan tekanan terutama mandi siraman air hujan.


Air hujan memberi manfaat kepada tumbuhan juga.


Proses pembentukan hujan mengumpul sulfur dan pembentukan asid amino untuk tumbuhan.

Air hujan mempunyai komposisi nitrogen yang tinggi, komponen utama dalam klorofil, bahan penting untuk proses fotosintesis!

Selain itu, apabila kilat menyambar semasa ribut hujan, ia menyebabkan nitrogen di atmosfera bergabung dengan hidrogen, ini menghasilkan baja untuk tumbuhan yang dibawa oleh hujan ke dalam tanah.

Penafian
Baca Juga   15 Fakta menakjubkan Tentang Tubuh Manusia!

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.