Makan durian untuk kecantikan

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Durian diketahui dapat meningkatkan penghasilan Kolagen yang diperlukan untuk penampilan kulit yang cantik.

1) Penghasilan kolagen

Kolagen ialah asid amino penting yang membantu dalam menyediakan bentuk dan struktur kepada tisu kulit, selain tulang dan sendi.

Manfaat durian ini terutamanya kerana kehadiran antioksidan seperti vitamin C dan sebatian antioksidan seperti fitonutrien, polifenol, dan flavonoid. Bahan ini melindungi sel-sel kulit dan tisu daripada kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas dan juga meningkatkan pengeluaran kolagen.

2) Merawat Pigmentasi Kulit
Durian sangat berfaedah untuk menyerlahkan kulit semula jadi dan membantu dalam menyembuhkan pigmentasi kulit.

Antioksidan seperti vitamin C, vitamin A dan fitonutrien, polifenol, dan flavonoid menyahtoksik sel kulit.

Selain itu, pelbagai mineral dalam buah durian berfungsi secara sinergi, untuk mencerahkan bintik hitam dan parut, memperbaiki tona kulit yang tidak sekata dan mengurangkan tanda-tanda penuaan pramatang seperti kedutan dan garis halus.

3) Menggalakkan Pertumbuhan Rambut dan merawat kelimumur

Buah durian kaya dengan antioksidan kuat yang sangat meningkatkan peredaran darah di kulit kepala, dan peredaran darah yang sihat memastikan bahawa folikel rambut mendapat khasiat yang betul dari dalam sistem.

Ini meningkatkan kesihatan kulit kepala dan juga memudahkan pertumbuhan folikel rambut baru.

Selain itu, nutrien lain seperti vitamin B kompleks, zink, dan zat besi yang terdapat dalam durian juga memainkan peranan penting dalam merawat kelemumur, hujung bercabang dan memastikan rambut panjang dan berkilau, dengan penampilan seperti sutera dan berkilat.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Makan durian untuk kecantikan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top