Pekerjaan gaji besar di Malaysia

This post has already been read 74 times!

Ramai bertanya tentang pekerjaan dengan gaji tertinggi di Malaysia.

Menurut Panduan Gaji Page Insights 2023 Michael Page, berikut ialah 10 pekerjaan bergaji tertinggi di Malaysia:

1. Peranan C-suite: Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan, Ketua Pegawai Operasi dan Ketua Pegawai Maklumat dalam industri seperti Perbankan dan Perkhidmatan Kewangan, Perkhidmatan Perniagaan, Kejuruteraan dan Pembuatan, Penjagaan Kesihatan dan Sains Hayat (HLS), dan Teknologi.

Julat gaji bagi jawatan ini adalah antara RM480,000 hingga RM800,000 setahun. Peranan C-suite dengan bayaran tertinggi pada 2023 ialah ketua pegawai eksekutif dalam sektor HLS, memperoleh purata RM840,000 ¹.

2. Ketua Perundangan: Seorang ketua undang-undang dalam sektor perbankan dan perkhidmatan kewangan boleh memperoleh purata RM540,000 setahun. Kedudukan ini berfungsi sebagai pemangkin, membolehkan kelebihan daya saing dengan menyediakan panduan undang-undang kritikal untuk memudahkan membuat keputusan oleh pasukan kepimpinan eksekutif ¹.

3. Ketua Jualan Serantau: Seorang ketua jualan serantau dalam sektor penjagaan kesihatan dan sains hayat boleh memperoleh purata RM500,000 setahun. Jawatan ini menyelia operasi jualan dan memenuhi sasaran jualan dalam daerah atau wilayah tertentu syarikat ¹.

4. Pengarah Urusan, Operasi: Pengarah urusan operasi dalam sektor kejuruteraan dan pembuatan boleh menjangkakan imbuhan tahunan sebanyak RM450,000 ¹.

5. Ketua Audit Dalaman: Seorang ketua audit dalaman dalam sektor perbankan dan perkhidmatan kewangan boleh memperoleh purata RM420,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kawalan dalaman syarikat adalah berkesan dan cekap ¹.

6. Ketua Pematuhan: Seorang ketua pematuhan dalam sektor perbankan dan perkhidmatan kewangan boleh memperoleh purata RM400,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab untuk memastikan syarikat mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang berkaitan ¹.

Baca Juga   Apakah Pekerjaan Gaji paling lumayan di Malaysia

7. Ketua Sumber Manusia: Seorang ketua sumber manusia dalam sektor penjagaan kesihatan dan sains hayat boleh memperoleh purata RM360,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab untuk menguruskan jabatan sumber manusia syarikat ¹.

8. Ketua Pemasaran: Seorang ketua pemasaran dalam sektor penjagaan kesihatan dan sains hayat boleh memperoleh purata RM360,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab untuk membangunkan dan melaksanakan strategi pemasaran untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan syarikat ¹.

9. Ketua Rantaian Bekalan: Ketua rantaian bekalan dalam sektor kejuruteraan dan pembuatan boleh memperoleh purata RM360,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab untuk menguruskan operasi rantaian bekalan syarikat ¹.

10. Ketua IT: Seorang ketua IT dalam sektor penjagaan kesihatan dan sains hayat boleh memperoleh purata RM360,000 setahun. Jawatan ini bertanggungjawab menguruskan jabatan teknologi maklumat syarikat.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.