Hisap Vape Dalam kereta merosakkan sistem Hawa dingin

This post has already been read 160 times!

Majoriti pengguna sudah tentu sudah memahami risiko yang timbul akibat merokok di dalam kereta. Selain boleh menyebabkan kabin kereta berbau hapak , tingkah laku ini juga boleh merosakkan komponen penghawa dingin.

Tetapi pada masa kini, jenis peranti sedutan baharu telah muncul yang dipanggil rokok elektrik , aka vape . Tidak seperti rokok konvensional yang dibakar, vape bergantung pada sistem penyejatan untuk menghasilkan asap.

Asap yang dihasilkan juga berbau segar dan tidak pahit. Ini telah menyebabkan sesetengah pemandu berpendapat bahawa vape di dalam kereta adalah bebas risiko dan bukan seperti rokok, tetapi andaian ini ternyata meleset.

Nizar Muzaki, Juruteknik di Bengkel Pakar Penyaman Udara Doktor Kereta menceritakan kepada kompas.com bahawa rokok elektrik masih mempunyai risiko merosakkan komponen penghawa dingin kereta .

Penyejat disaluti lendir VapeWalaupun kabin mungkin dilindungi daripada bau pedas, wap daripada e-rokok yang terkumpul boleh memasuki saluran penyejuk dan mencemarkan komponen penyejat . Evaporator boleh berlendir dan menyebabkan proses peredaran tidak optimum.

Ini akhirnya menyebabkan penghawa dingin kereta tidak berasa sejuk.

“Lagi pula wap vape sangat panas (asapnya banyak), jadi kemungkinan lebih cepat kotor daripada rokok biasa,” katanya kepada Kompas.com, Khamis (6/7/2023).

Zaki berkongsi pengalamannya baru-baru ini, ketika mengendalikan kes penyejat tersumbat yang dialami oleh salah seorang pelanggannya.

“Dia (pengguna) suka vape dalam kereta, jadi penyejat berlendir dan tersumbat, macam rokok. Jadi lebih baik jangan gunakan sebarang jenis rokok supaya komponen EVAP selamat,” katanya.

Satu-satunya langkah pengendalian untuk penyejat berlendir ialah pembersihan menyeluruh. Proses ini agak ringkas, tetapi ia boleh berisiko jika pengguna lewat melakukannya. Kerana penyejat yang berlendir akan lebih mudah terdedah kepada karat dan kakisan. Jika ini berlaku, proses peredaran penyejukan akan berkurangan dengan ketara.

Baca Juga   Apakah punca Enjin kereta semput

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.